Életmód

2013.12.20. 13:10

A porckorongsérvről

Ahogy előző heti cikkünkben olvashatták, a nyaki és derékfájdalmak hátterében az esetek egy részében a porckorong betegsége, akár sérvesedése állhat, melyet a köznyelv gerincsérvnek nevez.

Dr. Szilassy Tekla

Valójában a porckorongsérv szót kell használni, mivel a csigolyák közt ütközőként szereplő porckorongok kitüremkedéséről van szó.

A porckorong természetes öregedési folyamata a húszas évek vége felé elkezdődik: kezd kiszáradni, vizet veszít és fokozatosan csökken a rugalmassága. Emiatt sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a külső rostos gyűrűi megnyúlnak és egyes esetben átszakadnak, a belső zselés anyag hátrafelé vándorolhat és létrejön az előboltosulás (protrusio) vagy sérv (hernia).

Dr. Szilassy Tekla a gerinc nyaki részének röntgenképét mutatja a számítógép képernyőjén. Fotó: illusztráció

Hirtelen megterhelés lehet egy rossz mozdulat, emelés, vagy akár a túl intenzív, nem helyesen végzett testmozgás. A megfelelő bemelegítés nélkül, túl vehemensen tornázók, a korábban intenzív sportot abbahagyók ugyanolyan érintettek lehetnek, mint az izmaikat nem karban tartó vagy túlsúlyos egyének. Aki munkájából adódóan folyamatos, egyoldalú fizikai terhelésnek teszi ki gerincét, szintén veszélyeztetett.

Porckorongsérv elsősorban a terhelésnek jobban kitett gerincszakaszokon, a nyakon és a derékon alakul ki. Orvosi leleteken ezt cervicalis, azaz nyaki vagy lumbalis azaz ágyéki szóval illetjük.

A porckorongsérv klasszikus tünete a heves, éles fájdalom, mely a derékból a csípő, far felé, gyakran combba, lábszárba esetleg a lábba sugárzik. Társulhat hozzá zsibbadás, vagy súlyos esetben az alsó végtagi izmok gyengesége. Köhögés vagy tüsszentés a fájdalmat fokozhatja, és az akut szakban nyugalomban sem mindig szűnik.

A kisugárzó fájdalom oka, hogy a sérvesedett porckorong a gerinccsatornát szűkíti, az ideggyökkel kapcsolatba kerülve az ideg gyulladását, majd funkciózavarát okozhatja. A gyulladt ideg megvastagodik és a sérv által beszűkített csatornában még jobban megszorul. Típusos esetét hívjuk isiásznak, magyarul ülőideg-gyulladásnak.

Logikusnak látszik, hogy ha ott a nyomást okozó sérv, műtsék meg és a probléma megoldódik. Sajnos az elmúlt évtizedek tapasztalatai nem támasztják ezt egyértelműen alá. Vannak esetek, ahol a műtét nem kérdéses: gerincvelő-sérülésre utaló vizelési vagy székelési nehezítettség, izombénulás esetén mindenképp mihamarabbi operációra van szükség. Az esetek nagy részében azonban lehet, sőt érdemes is várni a műtéttel. A porckorongsérv meg is tud gyógyulni: idővel vizet veszít, a térfogata csökken, kevésbé fog nyomást kifejteni.

Kiszakadt porckorongsérv esetén a porckorong már nem csak túlzottan előredomborodik, hanem a külső rostos gyűrű is átszakad és a porckorong tartalma kicsúszik a helyéről. Előfordul ugyan, hogy a sérv felszívódik, de a gerincsebészek tapasztalata alapján hatékonyabb megoldás a műtét.

A gerincműtét célja az ideg felszabadítása, a fájdalom megszüntetése, a porckorong-betegséget nem oldja meg.

Oka a mozgásszegény életmód

Minél kisebb roncsolással

Ha műtétre kerül a sor, a porckorong eltávolításának az elhelyezkedésétől és az operáló intézetben rendelkezdésre álló lehetőségektől függően különböző módjai vannak. Az idegsebészet fejlődésével előtérbe kerültek a minél kisebb vágással és roncsolással gyógyító technikák, hazánkban is végeznek endoszkópos, lézeres műtéteket.

Folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!