Életmód

2017.04.25. 12:55

A Parkinson-kór és a zene

Budapest - Az angol James Parkinsonnak a róla elnevezett betegség leírásáról szóló könyve 200 éve jelent meg Londonban. Ez alkalomból a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya és a budapesti Delta Magyar Parkinson Egyesület ünnepi ülést tartott nemrég, melyre meghívták a zalai egyesületet is.

Szalay Csaba

Az MTA dísztermében a rendezők nevében Takács Annamária klinikai főorvos köszöntötte az ország minden részéből érkezett mintegy 150 résztvevőt.

Zalaiak Vizi E. Szilveszterrel (középen), tőle balra Dékányné Boros Magdolna, mögöttük Dudás Gyula

A továbbiakban Bereczki Dániel, az MTA doktora Pápai Páriz Ferenc szerepéről beszélt. A jelenlévők megtudhatták, hogy a kor tudós polihisztora már 1690-ben, a Kolozsvárott kiadott Pax corporis című könyvében leírta a „reszkető bénulás” ismérveit, magyarul. A világ azonban csak 120 évvel később Parkinsontól ismerte meg ezt a betegséget. Magáról a kórról Klivényi Péter akadémiai doktor beszélt. A főként betegekből álló közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a MTA volt elnökének, Vizi E. Szilveszternek az előadását a magyar gyógyszerkutatás Parkinson-kór elleni szerek kifejlesztésében elfoglalt szerepéről.

500 léggömb száll az ég felé Parkinson betegek világnapja felirattal

Hámori József, az MTA rendes tagja a mozgás, a zene és a központi idegrendszer együtthatásáról beszélt. A szakemberek nagy jelentőséget tulajdonítanak az éneknek és a zenének a betegség lassításában. Ezt támasztotta alá Hasznosi Judit zenetanár előadása a Kodály-módszer gyógyító hatásáról.

Léggömbök eresztésre várva
Foto: Szalay Csaba

Zárásképpen a résztvevők a Szent István-bazilikához mentek, ahol a Parkinson világnapra emlékeztető 500 színes léggömböt engedtek az ég felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!