Életmód

2017.05.18. 07:22

„A húsz évvel ezelőtti ételeink még nem tartalmaztak ennyi ízfokozót!”

Magyarországon is egyre nagyobb réteg fektet komoly hangsúlyt a minőségi, tudatos táplálkozásra. Nem is olyan meglepő ez, hiszen egyes adatok szerint napjainkban közel egy millió ember szenved liszt vagy tejcukor-érzékenységtől hazánkban.

Mikó-Baráth György

Egy ilyen elgondolkodtató jelenséget látva, úgy véltük, érdemes lenne egy kompetens személlyel beszélgetni a laktóz és gluténérzékenységről. Felvettük a kapcsolatot Bazsó Mónikával, aki olyan vendéglátóhelyet üzemeltet, ahol az ételek és sütemények glutén, laktóz, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül készülnek.

Fotó: Illusztráció

Mónika építészként végzett, 17 évig dolgozott is ebben a szakmában. De egyik, gyermekkorától fogva dédelgetett álma volt, hogy olyan éttermet nyisson, mely kielégíti a vegetáriánusok, illetve a felsorolt két betegség miatt egyéni táplálkozási szabályokat követők igényeit. Beszélgetésünket a témában elég gyakran felmerülő kérdéssel nyitottuk: mi lehet az oka annak, hogy kb. 20 évvel ezelőtt alig hallott valaki ezekről a betegségekről, mára pedig kis túlzással népbetegséggé vált.

- Húsz évvel ezelőtti termékeink nem tartalmaztak ennyiféle és ilyen mennyiségű ízfokozót, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. Az ételérzékenységek kialakulásában véleményem szerint ennek sajnos jelentős szerepe van.

- Sokan keverik ezt a két betegséget.

- Sablon, hogy a gluténérzékenyek finomított gabonaféléket nem ehetnek, hiszen a gabonafélék között is vannak olyan kivételek például a kukorica, ami része lehet az étrendjüknek. A laktózérzékenyeknek a tejtermékektől kell óvakodniuk.

Mik azok a folyadékok, amiket úgyszintén nem fogyaszthatnak azok, akik érintettek ezekben a betegségekben. A szénsavas üdítők kedvelőinek nem szolgálhatunk jó hírekkel.

- A cukros és mindenféle mesterséges aromát, színezéket tartalmazó üdítők, illetve a tej alapú italok az ételekkel szembeni intolerancia kialakulásához szintén hozzájárulhatnak! S jobb, ha abba is belegondolunk, hogy mi lehet egy 12%-os gyümölcslében!

A leggyakrabban elhangzó vád a tartósítószert nem tartalmazó, cukormentes ételekkel, italokkal kapcsolatban, hogy drágák, egy magyar átlagnak megfelelően, vagy az alatt kereső család nem engedheti meg magának azt, hogy teljes egészében ezeknek a kritériumoknak megfelelően irányítsák a bevásárlást. – Szerintem úgy kéne feltenni a kérdést, mi terheli meg jobban a pénztárcát: a kialakult érzékenység kezelése, vagy egy olyan táplálkozás, ami mentes mindenféle ízfokozótól, tartósítószertől, finomított cukortól és liszttől, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket felhasználva? Tökből, cukkiniból, zöldségekből is készíthető megfizethető áron egészséges étel!

Mónika a vegetáriánus étrend pozitív vonásaira is kitért. Általánosságban elmondható, aki igyekszik kiküszöbölni táplálkozásából az életidegen összetevőket, már sokat tett az egészségéért! A vegetáriánus étkezés is teljes értékű, természetesen ez sem lehet egysíkú! A legfőbb előnye, hogy az ételek elfogyasztása után nem jelentkezik „emésztési sokk", a szervezet az energiát nem hullámokban, hanem fokozatosan nyeri!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!