Életmód

2016.12.11. 14:15

A hordozás lelki hatása felemelő - Az egészségesen fejlődő gyermek számára jó választás lehet a divatos eszköz

Nagykanizsa - A szülő és gyermeke közötti minél erősebb kapocs kialakulását támogatják a babahordozó eszközök.

Benedek Bálint

Az Afrikából indult módszer lényegébe enged betekintést az idén ősszel megalakult Nagykanizsai Hurci Klub.

- A hordozás a válaszkész nevelés egyik eszköze, melyre sokak tudatosan készülnek, míg mások praktikussági okokból próbálják ki - avatott be a részletekbe Tormáné Gutta Anikó hordozási tanácsadó, a klub vezetője. - A nevelés e formája nem módszer, sokkal inkább ösztönös tudáson alapuló belső út. Olyan információk mentén halad, amely segíti a kötődés kialakulását, a testi-lelki fejlődés és változás folyamatát kíséri inkább szívközpontúan. A baba ösztönös és természetes jelzéseit veszi figyelembe és segíti az anyát abban, hogy ezeket megértse és felismerje

Mint azt megtudtuk: ez a fajta nevelés egybe foglalja az igény szerinti szoptatás, hordozás és éjszakai gondoskodás jelentőségét és információt nyújt ezekről. Nem módszer, mert nem kínál általános receptet, ami minden babára, szülőre egyaránt vonatkozhat, hanem a biológiai meghatározottságot veszi alapul úgy, hogy közben maximálisan a kisbabák valódi működésére összpontosít, ami kerek egész lesz az anyában lezajló hormonális és pszichés változásokkal.

Tormáné Gutta Anikó (balról) minden kérdésre szívesen válaszolt a Fehér Luca Annát hordozó Fehér-Varga Bettinának Fotó: Szakony Attila

- A hordozó eszköz akkor a legideálisabb, ha a baba és az anya egyaránt jól érzi magát - folytatta Tormáné Gutta Anikó. - Számos verzió létezik belőle, az egyszerű kendőn át a csatos megoldásokig már az újszülött korban használható, s egészen 2-3 éves gyereket is lehet így hurcolni. Erről sokaknak talán tévesen a kenguru használata ugrik be, ám szerintünk ez a fajta megoldás nem optimális a gyermek számára. A hordozás Afrikából indult világhódító útjára, ám sokan még mindig keveset tudnak a módszer hatékonyságáról. Amíg a babakocsik be nem törtek a piacra, az addig egy elterjedt módszer volt. A klubban, melyhez már közel százan csatlakoztak a Facebook-on, úgy vesszük észre, hogy a természetközeliség fontos lett az anyukák számára.

A szakember hozzátette: igyekeznek a felmerülő kérdésekre, kétségekre választ adni, sőt segítenek a kötésmódok elsajátításában is.

- A hordozás lelki hatása felemelő - mosolygott a gyakorló édesanya. - Kilenc hónapig az anyaméhben van a gyermek, ezzel a lehetőséggel pedig újra szorosabb kötődés alakulhat ki közöttük. Az egészségesen fejlődő babának az optimális csípőfejlődését támogatja, de a mozgásszerveire és az idegrendszerére is remek hatást gyakorol.

A klub lelkes tagja, Fehér-Varga Bettina kislánya, Fehér Luca Anna már kétéves, de még mindig örömmel használja a hordozó eszközöket. Mint elmondta: már jóval kevesebbszer kötöm" magamra a gyereket, de a bevásárlásnál jól jön, hiszen így nem rámol le a polcról.

- Luca négy hónapos volt, amikor felfedeztem a lehetőséget - mesélte. - A kislány sokat sírt, s egy jó alternatívát kerestem, amivel megnyugtathatom. Kiváló döntés volt, valósággal átalakult az életünk. Luca szereti, sőt gyakran elringatja ez a módszer, és szerencsére hamar el is alszik benne.

Bettina éppen ezért fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a kötődő körút elnevezésű programon, melynek keretében országjáró kendő naplójába kellett bejegyzést tenni helyi nevezetességek közelében. Ez év tavaszán a fővárosból indult az akció. A Dunántúlt már bejárta a kézzel szőtt, puha kendő, mely most a Duna-Tisza közén folytatja útját, hogy ezen keresztül is népszerűsítse a hordozást. A kanizsai édesanya úgy érzi, manapság a babakocsik egyfajta státuszszimbólumként funkcionálnak, viszont a kendők piaca is szélesedik, így könnyedén beilleszthetők a trendi öltözködésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!