Életmód

2016.05.30. 12:49

A "hideg nyalattól" a pirított tökmagosig - Finomságok, újítások a fagyiszezonban

Az idei év első igazán nyárias hetén vagyunk túl. Ilyen kellemes időben családi kirándulásokhoz, baráti beszélgetésekhez, strandoláshoz, randevúkhoz a fagyi szinte elengedhetetlen „kellék”.

Mikó-Baráth György

Nem csoda, hogy ilyen nagy sikere van hazánkban a fagylaltnak, hiszen nagyon komoly történelemre tekint vissza. A magyar fagylaltozás őskora a reformkor idejére tehető. Sisi kedvenc fagylaltja az ibolya volt. Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagyi, de akkoriban még csak „hideg nyalatnak” nevezték.

Megpróbáltuk kideríteni a jó fagyi titkát, s azt, hogy mit „nyalnak szívesen” a fagyizni induló egerszegiek és környékbeliek. Kezdésként a fagyi töretlen sikeréről, a finom fagylalt titkáról érdeklődtünk a cukrászdát vezető Koltai Judittól.

„Legfontosabb a jó, minőségi alapanyag. Mi olasz fagyi alapanyagokat használunk, külön a gyümölcs és a tejes fagyihoz is. A tejes fagyit főzzük, a gyümölcs fagyit pedig hidegeljárással készítjük. Nagyon fontos a felhasznált paszták kérdése! Mi csak olyan pasztát használunk, ami 80 százalékban gyümölcsöt tartalmaz, és természetesen Magyarországon gyártják. Az ízesítéshez még aromákat használunk, és plusz tejszínt, valamint gyümölcsvelőt is teszünk hozzá.”

Mi most a sláger, melyik fagyi az egerszegiek kedvence? - kérdeztük.

„A citrom, és a rendkívül tömény belga csoki mindenképpen a kedvencek között van, gyerekeknél, fiataloknál pedig az oreó a csúcs. De érdekes, hogy egyre többen hajlanak vissza a régi hagyományos fagyi ízekhez is, mint a csoki, vanília, eper, gesztenye.” Koltai Judit véleményével némileg megegyezett Seruga Árpádné Csilláé is, aki egy másik fagylaltozó képviselője. „Igen, az idősebbek nálunk is a régies ízeket kedvelik, mint például a vanília, csoki, citrom vagy a málna. A gyerekek kedvence a hupikék fagyi és a kinder. Utóbbi a mi saját készítésünk.”

Habár, mint megtudtuk, a „retró” fagyi újra hódít, mégis az iránt érdeklődtünk, milyen újdonsággal találkozhatnak a fagyikedvelők. Judit válasza a következő volt: „Minden évben elkészítik az aktuális Balaton fagyiját, s amúgy is minden nyáron van újdonság. Most ugye Európa Bajnokság lesz, ahova kijutottak a magyarok is, így készülünk például EB fagyival. Vannak azonban egyedi, nyár specifikus újdonságok is. Ilyen például a kökény és a bodza, vagy a gránátalma, természetesen mind saját szedésből. Vagy az egyedisége miatt ide sorolnám a paleo fagyit is, ami almacukorból és friss gyümölcsből készül.”

A cukrászoknak, szakácsoknak, de szinte minden igazi háziasszonynak van olyan receptje, amelynek titkát csak a legszűkebb családtagjainak adja tovább. Nincs ez másként a fagylalt készítésénél sem. Erre, és az újdonságok szépségére is rávilágított Csilla válasza: „Amikor évekkel ezelőtt megvettük a gépünket, kaptunk hozzá egy titkos receptet is. Természetesen számunkra is nagyon fontos, hogy folyamatosan újdonságokkal lepjük meg a vendégeinket. Most kaptunk pár új, savanykásabb ízt, s ezenfelül hoztunk egy új fagyit. Ez a pirított tökmagos, tökmagolajos vanília fagyi. A férjemnek mesélte egyik ismerőse, hogy találkozott ezzel a fagyival, és nagyon ízlett neki. Megtetszett nekünk is, így a saját vanília fagyinkkal mi is elkészítettük. Nagyon szeretik a vendégek, mindenki csak dicséri!”

Ennyi finomságot látva, s megkóstolva nem kételkedünk abban, hogy a magyar fagyi továbbra is az emberek kedvence lesz.

Címkék#fagyi#nyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!