Életmód

2017.07.26. 16:30

A bántalmazás nem lehet "családi titok"

Több mint 12 ezer nő töltötte ki azt a hazai felmérést, amely azt vizsgálta, az emberek hogyan vélekednek a családon belüli agresszióról, illetve véleményük szerint hányan érintettek a témában. A válaszadók csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy bármi is történik egy családban, az a család magánügye.

Zalai Hírlap

A kapcsolati erőszakot vizsgáló kutatásból - amelyet az Avon és az Ökumenikus Segélyszervezet közösen végzett el - kirajzolódott, hogy a válaszadók döntő többségének véleménye szerint 20 és 60 százalék közé tehető a bántalmazásban érintett családok száma. A 30 év alattiak közül többen vélik úgy, hogy ez az arány magasabb (40-60 százalék), míg a 30 év felettiek - leginkább az 50 évnél idősebbek - alacsonyabbra, inkább a 20-40 százalék közé teszik az érintett családok számát, derül ki a lapunkhoz eljuttatott beszámolóból.

Az eredmények alapján jellemző az is, hogy magasabbnak ítélik az érintett családok arányát azok, akik személyesen is ismernek kapcsolati erőszak áldozatává vált személyt. A kitöltők negyede ismer olyat, aki bántalmazó kapcsolatban él. A válaszadók csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy bármi is történik egy családban, az a család magánügye. Arra a kérdésre, hogy "A szülőnek joga van-e kedve szerint veréssel büntetni a gyermekét, ha rosszul viselkedett?" a kitöltők 81 százaléka nemmel válaszolt. A válaszolók 84 százaléka azzal a feltételezéssel sem ért egyet, hogy az erőszak esetében az áldozat is hibás provokáló magatartása miatt. A válaszadók 92 százaléka szerint nem igaz továbbá, hogy egy bántalmazó kapcsolatból nem lehet kilépni, és hogy nem érdemes segítséget kérni, azaz külső szemmel nézve is látnak és javasolnak kiutat.

Bár a fiatalok magasabbnak ítélik az érintettek számát, mégis 18 éves kortól ugrásszerűen többen vannak, akik szerint társadalmi szinten is foglalkozni kell a kapcsolati erőszak témájával. Arra a kérdésre, "Mit tenne, ha tudomására jutna, hogy a szomszédját rendszeresen bántja a párja?" korosztálytól függetlenül a legtöbben azt válaszolták, hogy beszélnének az áldozattal. A második, illetve harmadik leggyakoribb válasz, hogy beszélnének egy civil szervezettel, vagy rendőrt hívnának, arra viszont csak kevesen vállalkoznának, hogy beszéljenek a bántalmazóval. A kitöltők közel 80 százaléka úgy gondolja, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak a krízisközpontok valódi segítséget nyújthatnak. Őket követik a civil szervezetek és családsegítő- és gyermekjóléti szolgálatok. A rendőrség a válaszadók 30 százaléka szerint nyújthat valódi segítséget az ilyen szituációban, és jellemzően a fiatal korosztály bízik jobban a rendőri beavatkozás eredményességében a felmérés szerint.

Léteznek olyan "családi titkok", melyek valóban nem tartoznak senkire, de a kapcsolati erőszak nem sorolható ebbe a kategóriába. Az otthon falai között lezajló testi, lelki vagy akár szexuális bántalmazást nem lehet a szőnyeg alá söpörni - összegzik a kutatás készítői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!