Életmód

2017.05.20. 12:55

Ezer kilométer kerékpárral, 10 napon át a 450. búcsúra

Zalaegerszeg - Motorral, autóval már többször megjárta a csíksomlyói búcsúhoz vezető utat, most kerékpárral vállalkozik az 1000 kilométeres távra a nagylengyeli Kovács Gábor.

Arany Horváth Zsuzsa

- Nem voltam én korábban nagy sportoló, túlsúlyos is volt szépen, el is érkeztek az egészségügyi problémák. Nem akartam túl sok gyógyszert szedni, így két éve nekikezdtem a mozgásnak - avat az előzményekbe a 44 éves Kovács Gábor, két tinédzserleányzó édesapja, aki technikusként gázcsövek közelében dolgozik szerte a Dunántúlon. Tehát tetemes időt tölt autóban ülve. - Mondhatom talán, hogy a futás, biciklizés, úszás hatékony volt, ma már sikerrel veszem a triatlon versenyek akadályait, és egy fél Iron Man megmérettetésen is készülök indulni nemsokára Kaposvárott.

Akik ismerik őt, tudják, nem éri be ennyivel, a mozgás, a sport ezúttal is alkalom lesz arra, hogy másokon segítsen.

- Tavaly hallottam a tévében, hogy a 449. csíksomlyói pünkösdi búcsút tartották. Gondoltam, akkor idén a 450.-re elmehetnék, de nem a szokott módon. A barátaim támogattak, de szükségem volt egy kerékpárra. Amit nem is magamnak akartam, hanem elhatároztam, a sikeres út végén felajánlom valakinek. De hogy még hatékonyabb legyen, kigondoltuk az árverezést.

Így aztán Kovács Gábor május 25-én Nagylengyelből egyedül útra kel középkategóriás túrakerékpárjával, 10 nap alatt a Székesfehérvár - Mezőkövesd - Máriapócs - Zilah - Kolozsvár - Csíkszereda - Csíksomlyó útvonalon megtesz 1000 kilométert, majd célba érve árverésre bocsátja a járművét, a bevételt pedig az egyik gyergyószentmiklósi árvaotthon javára ajánlja fel.

Nem akármilyen bicikliről van ám szó. A kerékpárhoz Kovács Gábort ugyanis a Vanessa Axente, ma már világhírű modell segítette hozzá. Vanessa maga is zalai volt, ma már Győrben él a családjával, ha éppen itthon van, és nem a nagyvilág kifutóit járja. A család egyébként erdélyi származású, maguk is folytatnak karitatív tevékenységet az erdélyiek megsegítésére.

A vállalkozó kedvű zalai férfiú elmondta, időközben a Spartan-mozgalomba is bekapcsolódott, ami nemcsak fizikai, de mentális erőpróbát is jelent. Ezzel együtt nem csodabogár, inkább az egészségére a mozgás segítségével vigyázó ember, aki arra a legbüszkébb, hogy a környezetét is sikerül megfertőzni a mozgás szeretetével.

- Az ember büszke lehet a teljesítményére, ez már önmagában örömforrás, nem beszélve arról, hogy a mozgás mennyi hasznos, jókedvűvé tevő hormont szabadít fel.

Beszélgetőtársammal a futók nemrég találkozhattak a koraszülöttmentőkért zajlott 60 kilométeres váltóversenyen, de kisebb távokon is feltűnik. Az álmáról, a céljáról nem is kell kérdezni, a maratoni táv után a triatlon megmérettetések várják.

- Nincs rendkívüli edzésmódszerem, a fokozatosság ugyan hasznára van a testünknek, de például az ételek sem különlegesek, szendviccsel készülök az erdélyi útra. Úgy néz ki, lesz eső is közben, szerencsére a biciklisruhát kedvelem, jó légáteresztő és a nedvességet is "feldolgozza". Mezőkövesden csatlakoznak hozzám a barátaim, térképpel, GPS-szel felszerelkezem ha kell, alkatrész talán akad a szervizekben útközben, de még sosem támadt efféle gondom az útjaim során.

Kovács Gábor úgy tervezi, mindvégig jelen lesz a közösségi oldalán (Kerékpárral a 450. csíksomlyói búcsúra), zalai honfitársai követhetik, szurkolhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!