Életmód

2017.09.03. 15:05

Mi az a feng shui? A Balatonnál a chi mind az 5 eleme megtalálható!

ZALAEGERSZEG Kinek díszíti a szobáját elefántszobrocska? És kinek van személyes élménye egy elefánttal? - tette fel kérdéseit Weinhoffer Ágota feng shui szakértő közönségének, amelynek tagjai az Ébredező(k) című programsorozat legutóbbi előadása alkalmából látogattak el a Keresztury VMK-ba.

Kiss Gyöngyvér

Természetesen az említett kérdések közül a másodikra jóval kevesebben jelentkeztek, így a gyors felmérés igazolta: a feng shuit jóval többen ismerik felszínesen, mint ahányan valóban képesek is alkalmazni. Pedig mindenkit érint a téma, akár saját otthonában, albérletben, irodában, hiszen azzal, hogy takarít, rendet rak, kertészkedik, vagy akár csak az íróasztalán pakolgat, máris eleget tesz a kínai térrendezés legfőbb alapelvének, a chi, azaz életenergia felszabadításának.

Weinhoffer Ágota a zalaegerszegi előadáson. A feng shuit sokan ismerik, de a többség csak felszínesen

- A chi öt elemre osztható, amelyek egyensúlyától igazán jól érezhetjük magunkat. Ezek a víz, a fa, a tűz, a föld és a fém elemek. Elég csak arra gondolni, hogy a Balaton partján mindenki jól érzi magát, hiszen az említett elemek mind jelen vannak, sőt, táplálják egymást. Ám az is természetes, hogy a környezetünkben a saját személyiségünkben legfontosabbnak vélt elem dominál - mondta a szakember. Prezentációjában különféle üzletek, vendéglátóhelyek, rendelők fotóját mutatta, amelyekből egy kis háttértudással azonnal leszűrhető volt, melyik elemtípushoz tartoznak tulajdonosaik. A feng shui szakértő tapasztalatai szerint a helyek kinézetéből nemcsak a dolgozók, de még a vendégkör személyiségére is következtethetünk.

- Amikor valaki felkér tervezésre, szem előtt tartom, hogy az illető milyen elemhez tartozik, a horoszkópját, az indián horoszkópját, az óvodai jelét és a kua számát. Ez utóbbit úgy számíthatjuk ki, hogy születési évünk utolsó két számjegyét összeadjuk, majd folytatjuk az összeadást, amíg egy számjegyű eredményt nem kapunk. Ehhez hölgyek esetében még hozzáadunk ötöt, férfiak esetében pedig az említett egyszámjegyű összeget kivonjuk tízből - mondta Weinhoffer Ágota, itt említve azt is, hogy ebből az alternatív analízisből azt is ki tudja következtetni, mely szimbólumokat érdemes beiktatni ügyfelei segítőjeként.

- Jó tíz éve nagyon elterjedt a feng shui, s több tévhit is napvilágot látott. Nem szeretném ezeket elítélni, de szerintem érdemes a különböző szimbólumokat annak megfelelően bemutatni, ahogyan hazánkban érvényesülhetnek. Ezért megbízóimnak elefántok, vagy sárkányok helyett inkább itthon élő állatokra emlékeztető díszeket ajánlok. Ezek közül, így az ősz beköszöntével aktuális a szarvas, ami a gazdagság, család és egészség területét kiválóan erősítheti, vagy a róka, amely ravaszságot, megfontoltságot sugall. A sün szintén bájos szimbólum lehet, mivel ez a kis jószág elmélyed, bezárkózik tüskéi alá, az erre utaló kis tárgyak az önművelés, tudás területén segíthetnek.

A feng shui alapját képező bagua térkép 9 részre oszt bármely kiszemelt teret. A tévhiteket eloszlatva itt is kiemelte a szakember, hogy kiindulópontunk - ami legtöbbször a bejárat - mindig a térképünk alsó szakaszaira, azaz legtöbbször az emberi kapcsolatok, karrier területére, oldalsó ajtók esetén az önművelés és tudás, vagy a segítőkész emberek, utazás részére esik. A tér középső helyszíne pedig egészen kivételes, hiszen nincs külön tematikája.

- Ha az óramutató járásával megegyező irányban haladunk, a bal alsó sarokban az önművelés, tudás egysége felett az egészség és család, majd a gazdagság és siker fa elemhez tartozó területei találhatók. Kiindulópontunkkal szemben a hír, hírnév, attól jobbra a szerelem és házasság részei, amelyeket, bár eltérő árnyalattal, de piros színnel erősíthetünk. Jobbra, középen a kreativitás és gyerek, a kiindulópontunktól közvetlenül jobbra pedig a segítőkész emberek és utazás területe látható, amiket már a fém elemek csoportjába sorolunk, így ezeket a fehér, szürke és ezüst színekkel erősíthetjük - vezette végig Weinhoffer Ágota a térképet. A szakembert rengetegen keresik fel a célból, hogy eladó ingatlanuk kelendőbb legyen. Számukra egy jó tanács: ilyen esetben a segítőkész emberek és utazás területét érdemes erősíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!