Életmód

2017.03.12. 15:25

Zumba: táncnak sport, sportnak tánc

Zalaegerszeg - Senki nem panaszkodhat, ha karban akarja tartani a testét és persze vele együtt a mentális egyensúlyát, ezerféle mozgásforma közül választhat.

Arany Horváth Zsuzsa

Itt van például a zumba. Amely sportnak inkább táncféle, táncnak meg nagyon is jól átmozgató sport. A zumba Kolumbiából származik, Európában fiatalnak számít, talán 25 éve terjed, igaz, egyre gyorsabban. Latin ritmusokra épül, de fitneszprogram is egyben.

- Eredetileg aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődtek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc, de Magyarországon már láttam magyar néptáncelemeket is - mondta Marcelo Luis Olimpio Da Silva, aki Brazíliából érkezett hazánkba, s Zalaegerszegen talán nem is kell bemutatni őt, hiszen a capoeira edzések nem működnének nélküle. 2007 óta jár rendszeresen a zalai megyeszékhelyre hazája sportjait oktatni, tanítani. - Sokféle táncformáció létezik, de mégsincs kötött koreográfia, a zene a legkisebb közös többszörös, ami meghatározza az órák ritmusát, hangulatát.

A zalaegerszegi zumbacsoport gyakorol: Böröcz Judit, Gajder Ágnes, Süveges Adrienn, Ambrus Magdolna, Jónás Zsófia. Előtérben Marcelo Luis Olimpio Da Silva, a Magyarországon élő brazil táncoktató és sportoló
Fotó: Pezzetta Umberto

Mivel az örömmozgás a zumba lényege, nincsenek versenyek,

Ha fellapozzuk az ismeretterjesztő irodalmat, megtudhatjuk, hogy az 1990-es évek közepétől terjedt el, először Kolumbia Cali nevű városban. Beto Perez latin táncoktató nevéhez fűződik. A szó a zumbear igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Van olyan válfaja amelyet szappanopera színészről neveztek el: a Zumba Arana a híres argentin telenovella színészről (A 90-es években hazánkban is tarolt Vad angyal Ivoja) elnevezett stílus. Facundo Arana nagy rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi könnyen tanulható formában.

- Mi hat éve zumbázunk együtt Marcelo irányítása alatt, s bár néha cserélődnek a tagok, állandó baráti társaságunk semmi pénzért nem hagyná már abba a zumbázást - mondta a kereskedelemben dolgozó Takács Kata, aki sok mindent kipróbált, esküszik a zumbára.

- Az a legjobb benne, hogy felszabadult, örömteli, pozitív órákat kölcsönöz a napjainknak, nincs semmi monotonitás, erőlködés, csak önfeledt tánc, illetve mozgás, ami égeti a zsírt, úgy, hogy szinte észre sem vesszük - tette hozzá Jónás Zsófia, akit a zalaiak, mint a legodaadóbb jelnyelvi tolmácsot ismerhetnek.

Maga a szó is valami ilyesmit jelent magyarul: minden jó, minden rendben.

Az együtt edző egerszegi társaság életkort, foglalkozást, érdeklődést tekintve is rendkívül vegyes, ám a zumba összehozza őket, hetente kétszer, kedden a Hock János utca 51. szám alatt, csütörtökön pedig a Keresztury VMK-ban.

Az együtt zumbázók ma már olyan szoros baráti kapcsolatot ápolnak, hogy közös kirándulásokat, túrákat, programokat, főzőcskéket rendeznek. Ilyenkor Marcelo brazil ételeket főz.

- Nagyon tud főzni - figyelmeztettek a lányok, az érintett persze tiltakozik.

- Kicsit nehezek az ételek, de nagyon finomak. Különben is lemozogjuk.

Mi a nagy terv? Utazás Brazíliába...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!