Életmód

2016.12.04. 15:20

Vissza természethez - Újra divatba jöhetnek a textilpelenkák

Alig 50 éve használunk eldobható pelenkákat, amik hihetetlen gyorsasággal vették át az uralmat a textilpelenkák felett.

Kiss Gyöngyvér

Habár a még nem szobatiszta kisgyerekek a lakosság egy százalékát teszik ki, a pelenkák révén ők termelik a lakossági hulladék 8-10%-át, s mivel erre egyre többen felfigyeltek, újra kezdenek elterjedni a textilpelenkák, divatos nevükön mosipelusok is.

A textilpelenkák modernizált változatai már kényelmesebbek, nagyobb nedvszívásúak lettek, természetes, bőrbarát anyagból készültek, használatuk egyszerű tépőzáras, patentos megoldásokkal. Immár nem gumibugyi borítja őket, hanem szellőző, pelenkakülső, mosásuk pedig automata mosógéppel alig jelent többletmunkát .

Krompaszky-Kiss Orsolyának mutatja a pelenkákat dr. Pék Vivien  Fotó: A szerző

A textilpelenkák népszerűségének köszönhetően hazánkban is egyre több mosipelus klub indul, a megyeszékhelyi csapat zászlóvivőjével, Krompaszky-Kiss Orsolyával, a Mosható Pelenka Klub Zalaegerszeg vezetőjével beszélgettünk. Mint Orsolya beszámolt róla, lassan egy éve, hogy havonta találkoznak az egerszegi és környékbeli mosimamik , hogy tapasztalataikkal, tanácsaikkal egymást gazdagítsák.

- Öt éve, első gyermekemnél már felkeltették érdeklődésemet a mosható pelenkák, azóta pedig úgy megtetszettek, hogy immár harmadik csemetémnél is kizárólag textilpelust használok. Mivel időközben több hasonló érdeklődési körű anyukával is megismerkedtem, alapítottunk Egerszegen is egy mosipelus klubot - mesélte Orsolya a csoport indulásáról.

Az asztalnyi pelenkát szemlélve is látszik a színes választék: cuki mesefigurás, nagyfiús, nagylányos motívumokat ábrázoló, menő feliratos, vagy egyszínű borítók a lehetőségek széles spektrumáról árulkodnak, s arról, hogy sokszor esztétikus megjelenésük is vonzza az anyukákat.

- Zsebes pelenka esetében a mintás külsőbe egy vastag textilpelenkát helyezhetünk és így adhatjuk a babára, de kaphatók, vagy készíthetők gyapjúpelenkák is, amik már a haladó szintet képezik. Bizonyos borítok méretre szabottak, de olyanok is vannak, amelyeket öt kilóstól a szobatisztaságig fel lehet adni a gyerkőcre - mutatja be a kínálatot Orsolya. Hozzáteszi, eleinte ő is csak gazdasági okokból próbálta ki a mosható pelenkát, számára gyorsan bebizonyult, hogy valóban rengeteg pénzt meg lehet vele spórolni.

Krompaszky Lukács egyéves, mosipelust használ

- A pelenkás időszakot végigkísérő garnitúra vásárlása 40-50 ezer forintból megúszható, ráadásul ezek a pelusok általában továbbörökíthetők, vagy eladhatók. Észak-Európában egyébként a mosható pelus használata már teljesen természetes dolog. A finnek híres újszülött csomagjában is megtalálható pár darab textilpelenka, a holland szállodákban pedig a kiságy bekészítés velejárója. Sőt, múltkor még egy híres amerikai magazinban is megjelent egy cikk, miszerint az USA-ban élő értelmiségi anyukák is előszeretettel élnek ezzel a lehetőséggel. Persze őket inkább a környezetvédelem motiválja, ami kétségkívül nem elhanyagolható szempont. A kommunális hulladék jelentős részét a három év alatti pelenkás gyerekek hulladéka teszi ki, s a papírpelenka ráadásul nehezen, vagy soha le nem bomló hulladéknak számít - fejtette ki Orsolya. Hozzátéve, hogy persze gyakran hozakodnak elő azzal, hogy a mosás által felhasznált víz és áram is energiát visz el. Ám hangsúlyozza, egy darab eldobható pelenka előállításához 47 liter vizet használnak fel, ezt aligha közelíti meg az a mennyiség, amennyivel egy textilpelust mosunk.

- Csap alatt kevés folyóvízben kiöblítem, majd az erre kijelölt szennyesvödörbe dobom a pelenkákat, háromnaponta hatvan fokon, öblítő mentesen kimosom - taglalta a tisztítást Orsolya. Majd egy újabb szempontot is kiemelt: nagy előnye a mosható pelenkának, hogy jót tesz a babák csípőízület-fejlődésének.

- Mivel terpesztartást biztosít, akár terpeszpelus helyett is lehet használni, így az enyhe csípőficammal született babák számára kifejezetten hasznos lehet a mosipelus.

Sőt további pozitív szempont, hogy a textilpelenka használatával lerövidül a pelenkázási korszak, hiszen jobban érzik a gyerekek a pelenka nedvességét - mondta Krompaszky-Kiss Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!