Életmód

2015.10.15. 12:44

Torokfájás elleni küzdelem ősszel - Hogyan vegyük fel a harcot a torokgyulladás kínzó tünetei ellen?

Nyakunkon a torokgyulladással járó megbetegedések őszi-téli szezonja, amire érdemes időben és tudatosan felkészülni.

A legjobb természetesen megelőzni a betegségek kialakulását, de fontos, hogy ha mégis kaparó, fájó torokkal vagy nyelési nehézségekkel ébredünk, tudjuk, hogy mikor, milyen segítséghez nyúlhatunk. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent antibiotikummal kezeljünk, annak kiváltó okától és súlyosságától függetlenül. De mielőtt a tartalék gyógyszer készletünkhöz nyúlnánk, vagy indokolatlanul az orvoshoz rohannánk, érdemes észben tartanunk a vény nélkül kapható gyógyszereket, hiszen megfelelő módon használva őket, nem csak a torokfájás tüneteit tudjuk csökkenteni, de akár egy csúnya felülfertőzést is megakadályozhatunk megfelelő használatukkal.

A torokfájást számos dolog előidézheti, a baktériumok és vírusok mellett akár gombás fertőzés, vagy a túl hideg vagy meleg hőhatás is. A torokgyulladással járó megbetegedések túlnyomó többségét, 85 %-át azonban vírusok okozzák, és esetükben teljesen hatástalanok az antibiotikumok. Szerencsére a vírusos torokgyulladások rendszerint rövid, 3-5 napos lefolyásúak, ez idő alatt pedig a tünetek enyhítésére szolgáló vény nélkül kapható tüneti szerek és a sok folyadékbevitel elég lehet a betegség leküzdésére.

Ha fáj a torkunk, nem kell egyből az antibiotikumhoz nyúlni. Fotó: archív

Ha csak szimplán fáj, kapar a torkunk és nem társul mellé fejfájás, láz, indokolatlanul erős bágyadtság, levertség, vagy erős orrváladék képződés, akkor első körben érdemes felvenni a harcot a betegséggel orvosi segítség nélkül. A megfelelő vény nélkül kapható gyulladás és fájdalomcsillapító szerek használatával és sok folyadékbevitellel enyhíthetjük a tüneteinket, vagy vissza is fordíthatjuk a betegség kialakulását. Ha vírusos torokgyulladásunk van, nagy valószínűséggel már ezek a tüneti szerek is képesek lesznek mérsékelni panaszainkat, hogy szervezetünknek elég ideje legyen meggyógyítani saját magát. Ha azonban tüneteink 3-5 napon belül nem mérséklődnek, akkor feltehetőleg baktérium okozza a torokgyulladásunkat, és ajánlott orvoshoz fordulni. Érdemes olyan hatóanyag-tartalmú, vény nélkül kapható készítményt választani, amelynek egyszerre van gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása is. Ilyenek a flurbiproféntartalmú szerek, melyek hatékony megoldást kínálnak mind a két problémára. Használatukkal enyhíthetőek a torokgyulladás kellemetlen tünetei, mint például a duzzanat vagy nyelési nehézségek is.

A betegség alatti fokozott vitaminbevitel nem ajánlott, hiszen azok a vírusoknak is fontos táplálékot jelentenek, ráadásul ők gyorsabban képesek feldolgozni, mint az amúgy is legyengült szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!