Életmód

2015.03.20. 19:22

Hallgassunk a szervezetünkre, mit kíván

Szécsisziget - A tavasz a megújulás hónapja, ahogy a természet, úgy az ember is változik, hiszen egységben vagyunk. Erre az összhangra kell odafigyeljünk, ne akarjunk mást, mint amit a természet diktál.

Korosa Titanilla

Minderről Lengyelné Csondor Katával beszélgettünk, aki Szécsiszigeten természetgyógyászattal foglalkozik, gyógy- és fűszernövényeket termeszt, ezeket használja és jótékony hatásukat dicsérve népszerűsíti is őket.

- Ember és természet egységben vagyunk, ilyenkor tavasszal is azokat a növényeket kell felhasználnunk, amiket megtalálunk odakint - kezdte. - Ilyen a csalán, ami vértisztító hatása miatt az egyik csúcsnövény, vagy a gyermekláncfű, a tyúkhúr, a ragadós galaj, a kankalin, a hangafélék vagy a lándzsás útifű - sorolta. - Ezekért csak le kell hajolni, össze kell szedni és fel kell használni egy finom teához, vagy  kúrához, ami elsősorban a vér és a bőr tisztásáról szól. Márciusban nyílik az ibolya, a salátaboglárka, a medvehagyma, a réti kakukktorma is, ami kissé csípős ízű és a légzőrendszerre gyakorol jótékony hatást. A rózsaféléket mindenki ismeri, nemcsak szépek, hanem teakeverékben is finomak. Közeledve a meleg nyárhoz pedig megjelenik majd a vérehulló fecskefű, az akác, a bodza és a hárs virága.

Sokat hallunk a méregtelenítésről és mindenféle szerekről, amik egy ilyen folyamatban felhasználhatók, de honnan tudjuk, mi a legjobb szervezetünknek?

- A méregtelenítésre a szervezet alapból ki van képezve, tavasszal inkább salaktalanításra van szükség, hiszen a hosszú tél alatt megbújhat a szervezetben gyulladás, ilyenkor jól jön a fertőtlenítés. Ehhez felhasználhatjuk a felsorolt növényekből készített teákat, hozzátéve kamillát, vagy orbáncfüvet, ami a gyomorideget is lecsendesíti, de tehetünk a keverékhez gyermekláncfűt, ami a májra és a hasnyálmirigyre van jó hatással. Ne divatból szedjünk be jól hangzó tablettákat, figyeljünk testükre, figyeljük a sugallatot, testünk nem hazudik.

A növényektől ne várjuk, hogy kigyógyítanak a betegségekből, inkább prevenciós céllal használjuk őket. A hatékony salaktalanításhoz elengedhetetlen a mozgás is, valamint a megfelelő mennyiségű víz bevitele és az ásványi anyagok pótlása. Utóbbit megoldhatjuk táplálékkiegészítőkkel is, a lényeg, hogy a hármas egység megvalósuljon.

- Sokan, sokféleképpen beszélnek az egészségről - folytatta. - Fontos, hogy erre koncentráljunk és akkor egészséges emberből lesz a legtöbb. Ne tüzet oltsunk, hanem hajoljunk le a növényekért, szárítsuk meg és fogyasszuk ezeket rendszeresen. Figyeljük a testünket, ha valami nincs rendben, jelez. A természetes táplálékokat egész évben magunkhoz vehetjük, ne csak ősszel kiabáljunk immunerősítésért.

A nyár közeledtével főként a hölgyek kezdenek el aggódni a felszedett kilók miatt. A fogyás nem megy egyik napról a másikra, a fogyókúra pedig nemcsak az evéstől és a mozgástól függ.

- Ma már nem foglalkozunk az éggel és a vízzel, pedig pedig testtömegünk 60 százaléka víz. Emiatt kapcsolatban vagyunk a holddal, a hold vonzásával, vagyis holdtöltekor befelé visszük a tápanyagot, a fogyókúrát így csak holdfogyatkozáskor kezdjük el, amikor a táplálék kifelé vonul - magyarázta.

Lengyelné Csondor Kata azt is megosztotta velünk, a saját készítésű teákat hosszú tépelődés utána állítja őssze többszöri kóstolás és visszajelzések alapján alakul ki sok esetben személyre szólóan a megfelelő.

- A gyógynövények ismerete nagyanyámról maradt rám, emlékszem még gyerekként, nagyon boszorkányosan a fagyöngyöt csak fehér lepedőbe gyűjtöttük, a gyökereket pedig csak későn este szedtük ki, hogy ne érje fény. Ezeket hoztam magammal, de ma már egyre többen fedezik fel ezt a világot maguknak. Egyre inkább elmúlik, a minden bajra bekapunk egy tablettát korszak, és reneszánszukat élik a gyógynövények - zárta a felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!