Életmód

2014.08.22. 12:20

Mi okozhat nyáron torokfájást?

Torokgyulladás nem csak a hideg évszakban jelentkezhet, nyáron is sokan szenvednek a fájdalomtól, kaparó érzéstől.

Magyar Hajnalka

Ilyenkor gondolni kell rá, vajon nem a légkondicionálás miatt alakult-e ki a nyálkahártya-gyulladás. Egyes esetekben ugyanis a Legionella baktérium is okozhatja a panaszokat. Az ún. legionárius betegség összetett tünetekkel járó atípusos tüdőgyulladás, amely végzetes is lehet. Természetesen nem csak ez a baktérium lehet a bajok forrása, gondot okozhat a hűtött helyiség vagy a gépkocsi belső tere és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás is. Tehát a légkondicionálót körültekintően érdemes beállítani és gondoskodni kell a tisztításáról.

Nem kell azonban mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen az idei szélsőséges időjárásban a torokfájást okozó vírusok is könnyebben szaporodnak, amelyeket az immunrendszer néhány nap alatt képes legyőzni. Azonban ilyen esetekben is szükséges a tünetek kezelése. A lázat csillapítani kell, az égő érzést enyhíthetik a szopogató tabletták, a sós vizes gargarizálás, sokat segíthet az ágynyugalom és a bő folyadékfogyasztás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!