Életmód

2014.04.13. 11:10

A koszorúslányokról - Esküvőtervezés (7.)

Zalaegerszeg - Cseppánné Szántó Viktóriát bő két évtizeddel ezelőtt, hét esztendős korában hívták először koszorúslánynak. Igazi falusi lagzi volt, élénken emlékszik azokra a pillanatokra, amikor kosarából cukorkát dobált a kerítések mellett álló bámészkodóknak.

Munkatársunktól

Évek múltán, tizenhat évesen már habos-fodros, rózsaszín tündérruhában, virágszirmokat szórva vonult a násznép élén.

- Akkoriban még a kölcsönzőben választottuk ki a halványkék, vagy rózsaszín koszorúslányruhákat - emlékezik vissza Viki. A hagyományok szerint a koszorúslányoknak már akkor is kitüntetett szerepük volt, fő helyen foglalhattak helyet és elsőként kaptak vacsorát. Az elmúlt évtizedekben viszont jelentősen kiszélesedett a feladatkörük, a mai nyoszolyólányok segítőként állnak a menyasszony mellett, az előkészületekben segítenek az esküvőszervezőnek, a nagy napon pedig ahhoz asszisztálnak, hogy minden tökéletes legyen. Ahogy változtak az esküvői trendek, úgy alakult át a viselet is, az esküvő dekorációs színével harmonizáló, egyénre szabott, tetszetős ruhát varratnak a nagy alkalomra.

- A nővéremet tizenkét koszorúslány kísérte. Volt köztük alacsony, magas, vékony, és teltkarcsú, nehezen tudtak megegyezni, milyen ruhamodellt válasszanak - meséli Viki. Okult a tapasztalatokból, egy esztendő múlva a saját esküvőjére négy, hasonló alkatú barátnőjét kérte fel koszorúslánynak. Közösen tervezték meg az esküvői dekoráció eper-barackszíneihez illő koszorúslányruhát. Modern, tetszetős, hordható ruha volt, a barátnőim többször viselték, sőt már kölcsön is adták más esküvőre - hangsúlyozta Viki.

Lovas hintó, a menyasszony és a koszorúslányok (Fotó: Szántó család)

 

Az öltözékre nemcsak a koszorúslányoknak, hanem a násznépnek is figyelni kell. Az etikett szerint az esküvőn csak a menyasszony öltözhet fehérbe. Az örömszülőknek is ügyelniük kell az öltözékükre. Szántó Béláné idősebb lánya esküvőjére királykék nadrágkosztümöt varratott.

- A lányaimnak még soha sem mondtam el, de be kellett látnom, hogy nem volt szerencsés választás - mondja Katalin. Tiltakoztam a szoknya ellen, szívesebben viselek nadrágot, de utólag az esküvői képeket nézegetve rájöttem, hogy a nadrágkosztümöm szabásában, színében is megbontotta az esküvő egységét. Tanultam a történtekből, a kisebbik lányom, Viki lakodalmára már a koszorúslányok ruhájához hasonló színű, virágmotívumokkal díszített szoknyát választottam - eleveníti fel, majd hozzáfűzi: a leendő örömanyáknak azt tanácsolom, törekedjenek arra, hogy ruhájuk egységben legyen a menyasszony és a koszorúslányok öltözékével - hangsúlyozta. Beszél arról is, hogy a Szántó családban a férfiakat könnyebb volt ünneplőbe öltöztetni . Az örömapa nyakkendője, inge, öltönye passzolt a vőfélyek öltözékéhez.

Az is kardinális kérdés volt, hogy a díszbe öltözött násznép milyen módon érkezzen meg a menyegzőre. A Happy End Esküvőtervező segítségével virágfüzér és kölcsönzött rendszám került a családi autóra a mátkapár nevével. Viki vágya viszont az volt, hogy lovas kocsi szállítsa az esketésre. A "két lóerős" jármű rendben meg is érkezett, a parkban még a fotózkodásra is volt idő, de a tervezett sétakocsikázás elmaradt, mert időközben leszakadt az eső. A menyasszony így hát kíséretével lovas kocsin, a virágostól kölcsönkapott hatalmas piros ernyővel érkezett meg a nagytemplom elé.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!