Életmód

2014.02.01. 15:20

Naranccsal az influenza ellen

Szakemberek szerint kizárólag gyümölcsök fogyasztásával és a higiénia betartásával megelőzhető az influenza.

Benedek Bálint

A dietetikus szerint naponta egy narancs fedezi a C-vitamin szükségletet, a gyógyszerész tanácsai pedig azoknak kínálnak természetes megoldást a betegség kivédésére, akik nem bírják megenni a gyümölcsöket.

- A rendszeres gyümölcsfogyasztás védelmet jelenthet az influenza ellen, de jó hatású akkor is, ha enyhébb megbetegedés fordul elő, mivel a szervezetben a fertőzések hatására csökken a vitaminszint, s ezt pótolni kell - mondta Andrasek Mártonné Anikó a Kanizsai Dorottya Kórház dietetikusa. - A kesernyés és savanyú homoktövis dzsem formájában fogyasztva ízletes és hatásos extra C-vitamin forrás az influenza járványok idején. Persze nem árt kerülni a tömeget és fokozottabban ügyelni a higiéniára. Ez pedig nem jelent mást, mint zsebkendőbe köhögni, tüsszenteni, s naponta akár többször kezet mosni.

A 39 éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikus szerint köztudott dolog, hogy a narancsban és a többi citrusfélében nagyon magas a C-vitamin tartalom. Csak a narancsban 170 (!) féle antioxidáns található. Ez vonatkozik a kevéssé ismert pomelóra is. A gránátalma szintén hasonló hatással bír, s még az érfalakat is tisztítja.

- A kiviben pedig kétszer annyi C-vitamin van, mint a narancsban - tette hozzá Andrasek Mártonné. - A zöld gyümölcs a vitamin mellett, többféle ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amik nemcsak a káros szabad gyököket kötik meg a szervezetbe, hanem tovább erősítik az immunrendszert. Egyébként a gyümölcsök C-vitamin tartalma Szentgyörgyi Albert szerint bioflaminokkal fordul elő, ezért fokozottabban hat, és kiváló jó vírus és baktérium elleni szer.

Horváth Zsanett ugyancsak hisz a gyümölcsök immunerősítő szerepében, ennek megfelelően gyakorta él is e vitaminforrással. És még szereti is... (Fotó: Szakony Attila)

A dietetikus szerint pusztán szokás kérdése, hogy valaki szereti-e a gyümölcsöket, ha a család fogyasztja, a gyerekeknek is kedvence lehet. Kezdhetjük almával, majd naranccsal, s így tovább.

A szakgyógyszerész, dr. Ritecz Lilla szintén a gyümölcsökben bízik, ám szerinte az influenza elleni harcban azokra is gondolni kell, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják megenni például a citrusféléket.

- Általában a gyerekek és az idősek küzdenek ezzel a problémával, utóbbi csoportban sokszor a gyomorsav-szint emelkedésével magyarázható az undor - így a szakgyógyszerész. - Számukra jelenthetnek megoldást az étrendkiegészítők és a vény nélkül kapható vitaminkészítmények, ám mielőtt vásárolnak érdemes kikérni szakember véleményét, aki segít megtalálni az életkornak megfelelőt.

Dr. Ritecz Lilla hozzátette: a napi C-vitamin szükséglet 60 milligramm, érdemes olyan készítményt választani, mely egész nap egyenletes szintet tart a szervezetünkben.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!