Életmód

2014.01.24. 14:35

Figyeljünk hólapátolásnál, fogmosásnál, mosogatásnál

Zalaegerszeg - A gerinc kíméletére a mindennapi tevékenységeknél is figyelni kell, néha a legegyszerűbb, de gyakran végzett mozdulatok okozhatnak becsípődést vagy egyéb gerinc bántalmat.

Dr. Szilassy Tekla

Az Egyesült Államokban például megfigyelték, hogy a legtöbb hirtelen derékfájás hólapátolásnál alakul ki, e megerőltető, csavaró törzsmozgás előtt nemigen melegítenek be az emberek.

A leginkább a mindennapokban előforduló deréknyíró mozdulatok a hajolás és az emelés. Ha tehetjük, hajolás helyett guggoljunk vagy térdeljünk, és a talajközeli munkákat, mint kertészkedés, cipőtisztítás is így végezzük. Ha le kell hajolnunk, hogy valamit elérjünk, a derekunk helyett a térdünket hajlítsuk, és tartsuk egyenesen a derekunkat. Az is jó, ha egyik térdünket hajlítjuk, kezünkkel rátámaszkodunk, a másikat pedig hátranyújtjuk.

Nagyobb súlyok emelése időnként szükségszerű, de fokozottan ügyeljünk a helyes testtartásra. Fontos, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, ne csavarodjon el a csípőhöz képest, és így, térdünket hajlítva, guggolva eresszük súlypontunkat a teher alá. Az emelés, felegyenesedés közben izmaink közül a farizmok erős megfeszítésére kell figyelnünk, mert ezzel segítjük a deréktáj tehermentesítését. Ügyeljünk arra, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, hogy a rövid teherkar miatt kisebb súly terhelődjön a gerincre. A kevésbé nehéz dolgok felemelését nyújtott lábbal, vízszintesen helyzetű törzzsel is végezhetjük. A csavarodásban végrehajtott mozdulat a legveszélyesebb a derékfájós ember számára, ezért lehetőleg a munkánk tárgyával szembe fordulva dolgozzunk.

Horváth Viktor és Horváth Richárd bemutatja a helyes és helytelen testtartást, nehéz tárgy felemelésekor. Figyeljünk rá, hogy mindig guggoló pozícióból emeljünk, ez sokkal kevésbé terheli a derekunkat. Fotó: Pezzetta Umberto

Sokunknak a kisfokú hajolásnál fáj leginkább a derekunk. Ilyen tevékenység például a fogmosás vagy a konyhai munka. A mosdókagyló alacsonyan helyezkedik el, ezért terpeszben állva, a térdünket behajlítva mossunk fogat, miközben a törzsünket egyenesen tartva hajtjuk fejünket a mosdó fölé. A konyhai pult azonban emelhető, így érdemes mosogatáshoz, zöldségtisztításhoz egy emelvényt használni, hogy ne kelljen annyira előredőlnünk. A terpeszállás itt is megkönnyíti a derék egyenesen tartását. A házimunkák is gerinc próbáló mozdulatokkal járnak, porszívózáskor, sepréskor, felmosáskor ügyeljünk arra, hogy egyenes maradjon a derék, ne hajoljunk félig előre.

A gerincünk kíméletére a lakást elhagyva is gondoljunk. Sok hölgynek a munkahelyi megjelenése miatt szinte kötelező a magas sarkú cipő viselete, pedig a 3-4 cm-nél magasabb sarok a test súlyvonalát előre tolja, ezáltal egy kényszer-egyensúlyi helyzet alakul ki, mely az arra hajlamosakban derékfájást vált ki. Ilyen munkakörnél érdemes az irodai tartózkodás esetére egy kényelmes váltócipőt kéznél tartani. A teljesen lapos talpú cipő, vagy a flip-flop papucs sem egészséges viselet, mert az a párnázottság hiánya miatt a gerinc túlterhelését okozza. Az utóbbi időkben elterjedt gördülőtalpas cipők időszakos használata az alsó végtagot és a törzset egyensúlyban tartó izmok folyamatos munkára késztetésével hoz eredményt, napi néhány órás viselésük csak javasolható.

A hölgyek derékfájásának egyik oka lehet a női retikül és annak tartalma. A jelenleg divatos egy vállon hordott táskák sokszor felesleges tárgyak tömkelegével húzzák egy oldalra viselőjük gerincét. Érdemes átnézni a tartalmat: kell-e ennyi nehéz dolog a táskába? Ha igen, és a súlyuk meghaladja a testsúlyunk tizedét, célszerű hátizsákra váltani. Ha pedig a táska pántja hosszabbítható – az ellenoldali vállon, törzsön átvetve hordott táska csökkenti a gerincre háruló terhet. A megelőzéshez hozzátartozik a testsúlyunkra történő odafigyelés. Nem is gondolnánk, hogy sokszor az évek alatt lappangva felrakódó túlsúlytól való megszabadulás spontán gyógyulást eredményez.

Összefoglalva tehát, némi tudatossággal és odafigyeléssel a gerinc egészsége megtartható, betegségek jelentős része megelőzhető. A már kialakult betegségek krónikussá válását pedig a mielőbbi kezeléssel és a törzsizomzat karban tartásával lehet elkerülni. Ez saját felelősség és egy életen át tartó program.

A sok autózás is ártalmas lehet

A mai kor embere nehezen mozdul autó vagy tömegközlekedés nélkül. Nem árt tudni, az autózás nem csak az ülőpozíció és a hosszas egy helyben ülés miatt káros, hanem a folyamatos zötykölődés is negatív hatással van a gerincre – nem véletlen, hogy az autóbusz, kamion és taxisofőrök nagy százaléka szenved porckorongsérvtől. Segíthet a derekat megtámasztó csepp alakú párna használata, illetve a hosszas utazás óránkénti megszakítása, a derék és a végtagok átmozgatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!