Életmód

2013.01.06. 15:24

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az őszi betegségeket?

Az ősz közepében járunk, ködös reggelekre ébredünk. Laikusként úgy gondoljuk, nem csoda, hogy a gyerekek náthásak, köhögnek. Gyermekorvossal beszélgetve azonban kiderül, nem biztos, hogy szoros összefüggés van a borongós-nedves idő és a gyerekbetegségek között.

Arany Horváth Zsuzsa

– Mindenki azt gondolja, hogy ilyenkor megfázik a gyerek. Pedig a normális immunrendszer általában tolerálja a hidegebbre fordult időt – mondja dr. Balatoni Piroska zalaegerszegi csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, akit arra kértünk, segítsen a szülőknek az esetleges megelőzésben. – A náthát, torokfájást, köhögést inkább a vírusok okozzák, amelyek azonban nem a hideggel, hanem cseppfertőzéssel, közösségekben terjednek. Mivel rengeteg fajtájuk létezik, legalább 200 félét ismerünk már, képtelenség ellenük oltással védekezni.

A vírusok a nyálkahártyán tapadnak meg, ott szaporodnak, megduzzasztják az orrjáratokat, száraz, kaparó torokfájást, izomfájdalmat okoznak. Erről szoktuk tévesen azt hinni, hogy meghűlés, holott nem függ össze az időjárással.

– Bizonyíték erre az, hogy szeptemberben a ragyogó időben is megháromszorozódott a betegforgalmunk, amikor elkezdődött a tanítás – indokolt dr. Balatoni Piroska. – A gyerekek zárt közösségbe kerültek, kevesebbet mozogtak, másképp étkeztek, mint otthon nyáron, és sokkal könnyebben átadták egymásnak a fertőzést.

A közösségbe frissen bekerülők hamarabb betegszenek, főleg a kisebbek, akiknek az immunrendszere még nem elég erős.

– Az egyéveseké például épp nagyon gyenge, mert az anyai védelem már nincs meg, a saját pedig még nem alakult ki teljesen – jelzi a doktornő. – Előbb-utóbb aztán megszokják egymás flóráját, de időbe kerül a közösségi immunitás kialakulása.

A szakorvos a cseppfertőzés miatt felhívta a figyelmet a tárgyak rendszeres tisztán tartására, a napi átszellőztetésre, valamint a gyakori kézmosásra. Fontos, hogy sokat mozogjon a gyerek, még hét végén a családdal is, természetesen az időjárásnak megfelelő öltözetben. Emellett, ha már itt a nátha, a legkisebbek, például a bölcsisek esetében az orr tisztítása, leszívása is lényeges. A nagyobbakat pedig figyelmeztessük az orrfújásra.

– Kétféle orrspray létezik: a tengervizes segít kiűríteni a váladékot, míg a gyulladáscsökkentő tartalmút csak azután ajánlatos használni, miután tiszta az orrjárat, hogy a hatóanyag felszívódjon – figyelmeztet a szakember.

A doktornő megnyugtat, nem kell azonnal ügyeletre szaladni, ha köhög, náthás a gyerek, de nem fáj a füle, nem fullad. Általános megfigyelés, hogy a szülők félnek a láztól, pedig az önmagában nem probléma, alapvetően figyelmeztet és a csillapítása is megoldható háromféle hatóanyaggal. A gyerekek amúgy különösen hajlamosak gyors lázemelkedést produkálni.

– Nagyon ajánlom, javaslom a hűtést, a hűtőfürdőt. Természetesen fokozatosan, először meleg vízbe ültetjük a kicsit, majd lassan csökkentjük a hőmérsékletet.

A beteg gyereket mindeképpen ki kell venni a közösségből, gondoskodni kell a folyadékpótlásról, a kellő mennyiségű vitaminról, amelyhez a gyümölcsöket, de a vitamintablettákat is be lehet vetni.

– Mi van, ha nehéz gyümölcsöt diktálni a gyerekbe?

– Csavarjunk ki friss gyümölcsöt, ne bolti dobozos leveket adjunk. És járjunk elő jó példával, fogyasszunk minél többet mi magunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!