a fal adja a másikat

2019.05.13. 20:13

Visszhangkiállítás nyílik egy svájci múzeumban

A hegy visszaszól című tárlat tárlat egy zenész és hangművész közreműködésével mutatja majd be a visszhang működését.

Forrás: Shutterstock

A visszhangnak szentel kiállítást Der Berg ruft zurück (A hegy visszaszól) címmel a berni Alpesi Múzeum. A május 25-én nyíló tárlat Christian Zehnder zenész és hangművész közreműködésével mutatja be a visszhang működését. Zehnder évek óta foglalkozik az Alpok hangzásvilágával. Eközben 80 visszhangos helyszínt talált, ezekből állította össze az alpesi térség hangtérképét.

A berni kiállítás középpontjában Svájc különböző régióinak hét visszhangfelvétele áll. Zehnder egy nagyon érzékeny fejmikrofonnal rögzítette kiáltásait és jódlizásait, amelyek végül egy háromdimenziós hangélménnyé álltak össze. A kiállítás közönsége egy tükrös teremben merülhet el a hangok világában. Mert „a visszhang mindig egy találkozás önmagunkkal” – olvasható az Alpesi Múzeum honlapján.

A visszhangok nem egyformák: a Svájc középső részén lévő Toralpon például hatszoros visszhang hallható.

Nemcsak a hegyekben lehet kiváltani ezt az akusztikai jelenséget, a városokban is vannak visszhangot generáló terek. Bernben például a Lorraine-híd kínál ilyen lehetőséget. A kiállítás kísérőprogramja keretében Zehnder Julian Sartorius dobossal együtt fog visszhangot indítani szeptemberben a közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!