rituálé

2019.03.14. 14:59

Vírus terjedésének szokatlan módját fedezték fel kutatók

Egy veszélyes vírus vérrel való terjedésének szokatlan formáját, a vallási rituáléként végzett véres önkorbácsolást és önmegsebzést fedezték fel brit kutatók.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Valeriya Popova 22

Egy szerdán megjelent tanulmányban a kutatók leírják:

sokáig értetlenül álltak az előtt, hogyan fertőződött meg 10 brit állampolgárságú férfi egy olyan ritka vírussal, mint a humán T-limfotróp vírus 1-es típusa (HTLV-1), ami egy HIV-hez hasonló retrovírus,

hiszen nem tartoztak egyik ismert rizikócsoporthoz sem.

A HTLV-1 általában szoptatással, nemi úton, vérátömlesztéssel és kábítószeresek fecskendőinek közös használatával terjed. A vírussal fertőzött személyek nagy többsége semmiféle tünetet nem mutat, a legtöbben nem is tudnak fertőzöttségükről, de kis részük szörnyű kórokban, például vérrákban vagy egy súlyos degeneratív idegrendszeri betegségben betegszik meg.

A Nagy-Britanniában diagnosztizált tíz HTLV-1-pozitív férfi sem mutatta betegség jeleit,

fertőzöttségük véletlenül derült ki, véradással vagy mesterséges megtermékenyítéssel összefüggésben végzett vérvizsgálatok alkalmával

- olvasható az amerikai járványügyi hatóság (CDC) folyóiratában.

A rejtély véletlenül oldódott meg a londoni St. Mary's kórházban, ahol az egyik kutató, Divya Dhasmana sebhelyekre figyelt fel az egyik páciens hátán.

Az ezt követő újabb kikérdezés során kiderült, hogy

a vírushordozók mindannyian vérzéssel járó vallási önkorbácsolásban vettek részt Irakban, Pakisztánban, Indiában vagy Nagy-Britanniában.

E rituálék egyikében a férfiak éles kést ütögetnek a homlokukhoz, majd továbbadják azt másoknak. Egy másik rituáléban

pengékből álló lánccal vagy egyéb pengés eszközzel csapkodják a hátukat, ugyancsak egymásnak adva a „pengekorbácsot”.

Az egyik páciens elmondta, hogy az önkorbácsoláshoz használt eszközt továbbadás előtt belemártották egy recept nélkül is kapható fertőtlenítőszerbe, Dhasmana szerint azonban a HTLV-1 ellen nem elég az ilyesfajta fertőtlenítés.

Az önkorbácsolás vagy az önmegvágás rítusát több vallási csoport is alkalmazza, főleg a síita muszlimok az asúra nevű ünnepnapjukon. Többnyire csak férfiak gyakorolják és a szertartás vitatott a vallási közösségen belül is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!