rendkívüli helyzetek

2021.07.23. 15:00

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt 50 évben

A 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben a Meteorológiai Világszervezet elemzése szerint.

Two people help each other as they wade through the torrent of water in downtown Pirna, near Dresden, Saxony,13 August 2002, after River Elbe burst its banks. Torrential rains have wreaked havoc in many parts of the eastern German state.

Forrás: DPA/AFP

Fotó: PATRICK PLEUL

A 2002-es német áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben

Genf, 2021. július 23., péntek (MTI/dpa) – A 2002-es németországi áradás volt az anyagi károkat tekintve Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt 50 évben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése szerint.

A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi (5 ezer milliárd forintnyi) kárt okozott – közölte pénteken a szervezet Genfben. Az elemzéshez 1970 és 2019 között gyűjtött adatokat vizsgáltak meg.

Világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt 50 évben: az aszályok következtében 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg. Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák: mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások 100 milliárd eurós kárral jártak.

A klímaváltozás súlyosbította a helyzetet – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Példaként említette a legutóbb Észak-Amerikában tapasztalt szélsőségesen magas hőmérsékleteket, valamint a Németországban és a környező országokban pusztító áradásokat.

„A heves esőzésekkel járó időszakok egyre gyakrabban jelzik a klímaváltozást. Miközben egyre melegebbé válik a légkör, egyre több nedvességet köt meg, ami azt jelenti, hogy a viharok során több eső esik és növekszik az áradások kockázata” – fejtette ki a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!