hátborzongató

2018.06.04. 12:11

Világpusztító kibertámadásról szól Bill Clinton első thrillere

A korábbi amerikai elnök James Patterson bestselleríróval dolgozott együtt a The President is Missing című könyvön.

Former US President Bill Clinton speaks at the fifth annual Town & Country Philanthropy Summit on May 9, 2018 at Hearst Tower in New York City. / AFP PHOTO / ANGELA WEISS

„Szeretem a thrillereket. Az 1980-as évek elejéig nem nagyon olvastam bűnügyi regényeket, vagy thrillereket, de aztán teljesen magukkal ragadtak”

- mondta a BBC Newsnak adott interjújában a volt elnök, hozzátéve, hogy épp most olvasta végig Jason Matthews Vörös veréb-trilógiájának harmadik kötetét és nagy rajongója a Patterson által jegyzett Alex Cross-regényeknek is. Clinton 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, és ez idő alatt mindvégig foglalkoztatta egy saját thriller megírásának gondolata.

Amely most már testet is öltött: a The President is Missing az első thriller, amely amerikai elnök tollából származik, és két rivális kiadó, az Alfred A. Knopf és a Little, Brown and Co. szokatlan együttműködésében jelent meg. A Knopf ugyanis hosszú ideje Clinton kiadója, Patterson pedig évtizedekkel ezelőtt szerződött a Little, Brownhoz.

A regény, amely magyarul Az elnök eltűnt címmel jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában, az Egyesült Államokra mért pusztító kibertámadásról szól, amely térdre kényszerítheti az egész világot. Az óra ketyeg, az amerikai elnök pedig eltűnik.

A történetben egyedülálló módon keveredik a feszültség, az intrika és a hatalom kulisszák mögötti világa, valamint olyan részletek vannak benne,

amelyeket csak egy valódi elnök tudhat.

Clinton szerint elnöknek lenni „a világ egyik legnehezebb feladata is lehet”. Hozzátette: „azt akarom, hogy az emberek lássák, hogy itt igazi emberekről van szó, akik igazi munkát végeznek. Döntéseket hoznak. Olyanokat, amelyek hatással vannak mindnyájunk életére”.

A bennfentes információk mellett azonban a könyv célja, hogy megmutassa, milyen lenne elnöknek lenni a legszélsőségesebb körülmények között. Clinton szerint lehet, hogy csak egy regény, de olyan dolgok vannak benne, amelyek megtörténhetnek. Clintont egyébként valóban aggasztja a kiberterrorizmus. A volt elnök szerint sokkal többet kellene áldozni a kiberbiztonság modernizálására.

A regényből televíziós sorozat is készül. A megfilmesítési jogokat a Showtime kábelcsatorna vette meg, amely várhatóan jövőre tűzi műsorára a szériát. Clinton George Clooney-t látná szívesen az elnök szerepében.

A korábbi elnök eddig a legnagyobb közönségsikert az Életem című memoárkötetével aratta, amely több millió példányban kelt el. Arról, hogy lesz-e folytatása első fikciós könyvének, majd annak fényében dönt, hogy hogyan fogadja a közönség a bűnügyi regényt.

Borítókép: ANGELA WEISS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!