kitalálja a korukat?

2021.01.29. 19:33

Végre fény derült a virágos növények eredetére

A kutatók egy, a tudományt már Darwin óta foglalkoztató rejtélyt oldottak meg.

Wild flowers of clover and butterfly in a meadow in nature in the rays of sunlight in summer in the spring close-up of a macro. A picturesque colorful artistic image with a soft focus

Forrás: Shutterstock

Fotó: LedyX

A virágos növények eredetére világít rá egy új nemzetközi tanulmány: svájci, svéd, brit és kínai kutatók egy a tudományt már Darwin óta foglalkoztató rejtélyt oldottak meg.

A Nature Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a virágos növények a 200 millió éve kezdődött és mintegy 145 millió éve véget ért jura földtörténeti időszakból erednek, vagyis több tízmillió évvel korábbról, mint amit az eddigi legöregebb kövületek mutatnak.

A létezőknél idősebb kövületek hiánya a fosszilizáció kis valószínűsége, valamint a korai virágos növények ritkasága számlájára írható – vélik a tudósok.

A virágos növények a modern ökoszisztémák leggazdagabb, legsokszínűbb csoportja, amely magába foglalja az emberi táplálékul szolgáló szinte összes növényt.

Az eddig ismert kövületek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy a virágos növények a jurát követő kréta időszakból származnak, amely 145 millió éve kezdődött és 66 millió éve ért véget. Molekuláris órájuk azonban az első virágos növények megjelenését mintegy 100 millió évvel korábbra teszi.

A kutatók következtetései a kövületek előfordulásának nagy globális adatbázisa alapján végzett bonyolult matematikai számításokból és számítógépes modellezésekből származnak. A 198 virágos növénycsalád 15 ezer fosszíliájára alapuló adatbázist Jao-vu Hszing és kutatócsoportja állította össze több mint 700 publikáció alapján.

A tudósok következtetései szerint számos faj őse már megjelent a jura időszakban, ám robbanásszerűen csak később terjedtek el a virágos növények, mintegy 72-125 millió évvel ezelőtt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!