Viszlát, Pej Pej!

2019.11.20. 11:24

Útnak indult a washingtoni állatkert óriáspandája (videó)

Az állat a jövőben a fajának fennmaradását segítő tenyészprogramban vesz részt Kínában.

Forrás: Smithsonian Nemzeti Állatkert

Egy hónapnyi előkészület és búcsúzkodás után kedden útnak indult Kínába a washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkert Pej Pej nevű hím óriáspandája, hogy a jövőben a fajának fennmaradását segítő tenyészprogramban vegyen részt.

A csaknem 113 kilogrammos állat nagyjából egy órán át falatozott, játszott és mászkált a kifutójában a kora reggeli órákban, mielőtt kényelembe helyezte magát egy speciális szállítóketrecben, amelyhez az elmúlt hetekben igyekeztek hozzászoktatni a gondozói.

A washingtoni állatkert és a Kínai Vadvédelmi Egyesület együttműködési megállapodásának értelmében az intézményben született óriáspandabocsok négyéves koruk után Kínába kerülnek.

Az állatkert szerint Pej Pej augusztus 22-én ünnepelte a negyedik születésnapját, és amikor majd 5-7 évesen ivarérett lesz, bekerül egy óriáspanda-tenyészprogramba.

A délnyugat-kínai Csengtuba tartó 16 órás repülőútra Pej Pej bambuszt, almát, körtét és főtt édesburgonyát kapott elemózsiának.

A hosszú útra kedvenc gondozója, Laurie Thompson és az állatkert vezető állatorvosa, Don Neiffer is elkísérte. Csengtuba érve az állatot a Pifenghszia Pandabázisra fogják szállítani az új gondozói.

Pej Pej távozása ellenére a washingtoni állatkert látogatóinak továbbra is lesz lehetősége találkozni óriáspandákkal: Pej Pej szülei, Mej Hsziang és Tian Tian 2000 óta laknak az intézményben.

A tenyészprogramok kulcsszerepet játszanak az óriáspandák vadon élő populációinak növelésében. Az állatok élőhelyeinek kiterjesztését célzó erdősítéseknek hála a faj természetvédelmi besorolását veszélyeztetettről sebezhetővé változtatta a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Jelenleg nagyjából 1800 példány él a vadonban.

Borítókép: Pej Pej, a washingtoni állatkert óriáspandája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!