bővítés

2018.09.10. 13:31

Kinőtte eddigi múzeumát a New York-i Szabadság-szobor

A régóta várt beruházás mind a 100 millió dollárját adományokból dobták össze.

usa, etat de New York, New York City, Manhattan, financial district, pointe de Manhattan, ferry pour Staten Island, buildings, baie, bateaux, statue de la liberte, Bartholdi, Photo Gilles Targat

A májusban megnyíló múzeumban kiállítják a szobor eredeti fáklyáját, amelyet az egyik felújítás során másolattal helyettesítettek, emellett filmeket mutatnak be és azokat a kiállítási darabokat, amelyek jelenleg a szobor talapzatában lévő múzeumban találhatók. Az új múzeumra azért volt szükség, mert a talapzatban lévő jelenlegi kiállítás túl kicsi.

A New York-i kikötőben lévő Liberty Islandet, amelyen a szobor áll, évente 4,5 millióan látogatják:

naponta 8-28 ezren, ám csak 20 százalékuk jut be a szoborba és mindössze 7 százalékuk a koronába. Az erre szóló ingyenes jegyek többnyire már hónapokkal korábban elfogynak. Az új múzeumba a látogatóknak nem kell jegyet váltaniuk, de a kis szigetre való kiutazás továbbra is jegyköteles.

Az új múzeum építése az üzemeltető információi szerint összesen 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) kerül, amit teljes mértékben adományokból finanszíroznak.

Épül az új kiállítótér
AFP PHOTO / ANGELA WEISS

A 46 méter (talapzatával együtt 93 méter) magas szobor belseje vasállvány, külső borítása vörösréz. Franciaország ajándéka volt, 1886-ban szentelték fel. A múzeum tetejéről a látogatók New York kikötőjének látványában és a manhattani városképben gyönyörködhetnek.

Borítókép: Gilles Targat/ AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!