igazi turistalátványosság volt

2018.10.14. 08:08

Új helyszínre költözött a világ legnagyobb halpiaca

A tokiói piacon alig pár napja tartották meg az utolsó halárverést.

Tokió, 2018. szeptember 28. Élőhallal teli ládák a tokiói Cukidzsi nagybani halpiacon 2018. szeptember 28-án. A 83 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca szeptember 29-én bezár, és elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére, Tojoszuba. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Franck Robichon

Új helyszínen nyitotta meg a kapuit a világ legnagyobb halpiaca Tokióban, alig pár nappal azután, hogy megtartották az utolsó halárverést a régi piacon, a japán főváros jelentős turistalátványosságai között számon tartott Cukidzsin.

A Tojoszu városnegyedben ötmilliárd dollárból megépült vadonatúj halpiacon helyi idő szerint csütörtök hajnalban tartották meg az első tonhalárverést, amelyen jelzőcsengők hangja és a kereskedők kiáltásai töltötték be a teret a nap legjobb áruiért folyó küzdelemben.

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó cukidzsi halpiacot azért zárták be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem feleltek meg a mai követelményeknek, a területen egyebek között a patkányok is elszaporodtak. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára, majd a későbbiekben turistaközponttá alakítják a területet.

A Cukidzsin naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát. A múlt hét végén tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilogrammos tonhal.

A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kellett átköltöznie, egy felmérés szerint több mint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését. A régi piac lebontása már csütörtökön megkezdődött, noha az átköltöztetés ellen tiltakozó számos halkereskedő megpróbálta hátráltatni a munkálatokat.

Madártávlatból jól látható, hogy az új piac is hatalmas területet foglal el
Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP

A mesterséges szigeten kialakított ultramodern tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön erre a célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali halárveréseket.

A cukidzsi halpiac bezárása két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani a súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

Borítókép: Élőhallal teli ládák a Cukidzsi nagybani halpiacon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!