sírjunk vagy nevessünk?

2021.04.08. 07:43

Új gendertörvény: több száz férfi elítélt akar női börtönbe költözni

Kaliforniában életbe lépett az új börtöntörvény, amely transzneműekre hivatkozik és közel 300 elítélt már be is nyújtotta a kérelmét az áthelyezésre. A többség női börtönbe akar menni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója tavaly szeptemberben aláírt egy törvényt, aminek értelmében a transznemű rabokat az újonnan felvett genderidentitásuk szerint helyezik el a börtönökben – eddig ezt a biológiai nemük alapján tették meg. Az új törvény január elsején lépett életbe, és most már a hatásai is érezhetőek – ismerteti a V4NA Hírügynökség.

A Los Angeles Times beszámolója szerint Kalifornia börtönlakosságának valamivel több mint 1 százaléka, vagyis 1,129 elítélt azonosítja magát nem binárisként, interszexuálisként vagy transzneműként. Eddig az illetékesek négy rabot helyeztek át a Chowchilla női börtönbe, 21 nemi alapú áthelyezést már jóváhagytak, és eddig még egyet sem utasítottak el. Az összesen 261 kérvény közül hat kivételével mindannyian azt akarták, hogy egy női intézménybe helyezzék át őket.

Európában is van példa a kaliforniai gyakorlatra.

A Limerick börtön női szárnyában tölti napjait Alejandro Gentile – a 18 éves személy eredetileg férfinak született, mostanra azonban már nőként azonosítja magát. A 2015-ös írországi gendertörvénynek köszönhetően pedig engedélyezték neki, hogy az általa megválasztott nem szerinti börtönben helyezzék el, ott ugyanis lehetőség van arra, hogy az emberek saját maguk határozzák meg az identitásukat.

Ennek azonban komoly veszélyei vannak, tekintve a férfi hátterét.

Alejandro ugyanis, akit most már Barbie Kardashiannek hívnak, azért került börtönbe, mert két embert is halálosan megfenyegetett, korábban pedig többször is szexuálisan zaklatott nőket.

A férfi ráadásul, bár nőnek tartja magát, nem esett át semmilyen átalakító műtéten, így például továbbra is férfi nemi szervvel rendelkezik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!