afgánok és afrikaiak

2021.06.02. 22:29

Több száz migráns táborozott le Párizs egyik parkjában

Több mint háromszáz afgán és afrikai menekült lepte el a francia főváros egyik közkedvelt parkját, ezzel kívánják felhívni a figyelmet lakhatási problémájukra. Az akciót több, a migránsokat támogató szervezet is segíti. Az érintett kerület polgármestere az államtól vár megoldást a problémára. A városvezető egy új befogadóközpont létrehozását is szorgalmazza.

May 30th 2021, Paris (75), FRANCE. Action on the place of the Republic of the requisition collective as well as of the Utopia56 association for the sheltering of hundreds of homeless exiled men, families, women and minors. A group of exiled people taking the metro to reach the Villemin garden where they will spend the night waiting for shelter. Photograph by Christophe Michel / Hans Lucas. ?30 Mai 2021, Paris (75), FRANCE. Action sur la place de la republique du collectif requisition ainsi que de l association Utopia56 pour la mise a l abri de centaines d hommes, familles, femmes et mineur.e.s exile.e.s sans abri. Un groupe de personnes exilees en train de prendre le metro afin de rejoindre le jardin Villemin ou ils vont passer la nuit dans l attente d une mise a l abri. Photographie de Christophe Michel / Hans Lucas. (Photo by Christophe Michel / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Hans Lucas via AFP

Fotó: Christophe Michel

Több, mint háromszáz migráns lepte el Párizs 10. kerületének Jardin Villemin nevű közparkját. Céljuk az, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a problémájukra, illetve, hogy szállást biztosítsanak számukra – írja a V4NA.

Franciaországban ugyanis véget ért a téli kilakoltatási moratórium, így csak a fővárosban több száz hajléktalan migránsnak nincs hova mennie. Bár eredetileg április 1-én ért volna véget a kilakoltatási moratórium, a kormány az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel a határidőt kitolta június 1-re, ám ezzel csak elodázta a problémát.

A hatalmas, migránsokból álló tömeg először Párizs Place de le République nevű terén gyűlt össze május végén abban bízva, hogy a hatóságok megoldják a lakhatásukat. Ám a befogadó helyek megteltek, ezért a rendőrség arra kérte az embereket, hogy mindenki hagyja el a teret, mert nincs több hely számukra. Sokan azonban nem engedelmeskedtek, ezért a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

PARIS – Gaz lacrymogène utilisé par les gendarmes contre des migrants qui attendent un hébergement.

Il n’y a pas assez de bus disponible et l’attente est longue.

A fedél nélküli migránsok ezt követően a Jardin Villemin parkba mentek, hogy ott verjenek tábort, amiben a segítségükre volt a Collectif Réquisitions nevű francia migránsokat segítő szervezet. Önkéntesei ételt osztottak a főleg afrikai és afgán származású migránsoknak, akik a füvön telepedtek le, és az éjszakát is a parkban töltötték.

A történtekről értesülve ellátogatott a helyszínre a kerület szocialista polgármestere. Alexandra Cordebard a sajtó kérdésére elmondta, hogy a kormány feladata lenne megoldást találni a problémára, de az önkormányzat kész az állammal való egyeztetésre a menekültek elhelyezésére alkalmas befogadó központok kialakításával kapcsolatban.

Elmondása alapján feltétlenül szükséges, hogy a főváros környéki Île-de-France régió is kivegye a részét a probléma megoldásában, mert jelenleg a migránsok elszállásolása Párizsban és Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ezeknek a területeknek a felszabadítása érdekében Alexandra Cordebard szorgalmazza, hogy a párizsi La Villette-en kívül hozzanak létre egy új nagy befogadóközpontot Párizsban vagy a párizsi régióban. Hozzátette, hogy ennek érdekében Párizs vezetése már számos javaslatot tett az Île-de-France régió prefektúrájának, de eddig mindet elutasították.

On entame le 3e jour au jardin " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Villemin. Les tentes s’ouvrent, certaines personnes partent au travail, d’autres á un rendez-vous médical ou á l’école. Nous sommes plus de 400 personnes á toujours attendre un échange, une solution. @Prefet75_IDF c’est votre Devoir ! pic.twitter.com/HxvD5crgUP

A probléma tehát egyelőre megoldatlan, a parkban napok óta több száz migráns tanyázik, akiknek az Utopia 56 szervezet is a segítségére sietett, a szervezet sátrakat vitt a migránsoknak. Twitter-bejegyzésük alapján arra várnak, hogy a helyi prefektus tárgyaljon velük és megoldja a migránsok lakhatási problémáját.

Borítókép: Migránsok várakoznak Párizsban a demonstráció helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!