csak semmi pánik

2019.05.04. 22:08

Tíz év múlva súrolja majd a Földet egy aszteroida 

A 99942 Apophis azért szerencsére nem jön veszélyesen közel.

Tíz év múlva kis híján valósággá válik az Armageddon című film, ugyanis közelít a Föld felé egy aszteroida – írja a Bors.

A 340 méter átmérőjű objektum már-már súrolni fogja bolygónkat, ugyanis alig 33 ezer kilométerre húz el a Föld mellett. Ez nagyjából a Föld–Hold-távolság (384 ezer kilométer) egytizede.

A 99942 Apophis kódnevű aszteroidát 2004-ben fedezték fel, és a NASA kutatói szerint 2029. április 13-án repül majd el a bolygónk mellett.

Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis a tudósok kizárták, hogy a Földbe csapódna az objektum, így az amerikai űrügynökség, a NASA munkatársai azt kezdték kutatni, milyen adatokat lehet majd kinyerni belőle, és hogyan lehet ezeket a méréseket elvégezni. Marina Brozovic, a kaliforniai Pasadénában található Jet Propulsion Laboratórium tudósa szerint jelentős tudományos lehetőséggel bír, hogy az Apophis 2029-ben ennyire közel kerül majd a Földhöz.

Az űrügynökség azt is közölte: az aszteroida 2036-ban ismét visszatér bolygónkhoz, ám azt egyelőre nem lehet megmondani, akkor mennyire közelíti meg majd a Földet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!