szükséges lehet

2020.02.09. 13:11

Testkamerákkal védenék a tanárokat a britek

A berendezések hasonlóak lennének azokhoz, amelyeket a rendőrség is használ és már legalább két tanintézmény is pozitívan értékelte az eszközök bevezetését. Egy tavaly megjelent felmérés szerint négyből egy tanár ki van téve diákok által elkövetett erőszakos támadásoknak.

Forrás: Shutterstock

Angliai iskolák arra készülnek, hogy testkamerákkal látják el tanáraikat, amelyek segítségével a diákok viselkedését tudják figyelemmel követni, illetve a biztonságukat is növelni tudják. Már legalább két állami középiskola – egy Londonban, egy Hampshire-ben – bejelentette, hogy meggyőzte őket a berendezés, amely a rendőrség által is használt készülékek egy lebutított változata – írja a V4NA.

A wimbledoni Southfields Akadémia igazgatóhelyettese, Larry Davis arról számolt be, hogy

a kamerák használata jobb viselkedésre ösztönözte a tanulókat, illetve ennek köszönhetően kevesebb lett a konfrontáció is.

A tesztüzemet a Reveal nevű vállalat támogatja, amely testkamerákat gyárt a rendőrségnek, illetve kórházaknak. A cég szerint a hampshire-i iskola, amely nem akarta felfedni magát, azért döntött a berendezések használata mellett, mert több diákjukat és tanárukat megtámadták tavaly. Kiemelték, hogy

nem feltétlenül a saját tanulóik miatt van szükségük a készülékre, hanem azért, mert előfordult, hogy ismeretlenek jelennek meg a tanintézmény közelében.

A Reveal szerint egy testkamera ára 249 font, de az árba beletartozik az a szoftver is, amelyen biztonságosan le tudják tölteni a felvételeket, illetve ennek a programnak a 15 hónapos felhasználása is.

A brit Oktatási Minisztérium független tanácsadója, Tom Bennett szerint nem indokolt a testkamerák használata, illetve az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének (Association of School and College Leaders) főtitkára, Geoff Barton sem ért egyet a döntéssel.

De szükséges-e a testkamerák alkalmazása? Egy tavaly áprilisban kiadott felmérés szerint nagyon is.

Az Országos Iskolaigazgatók Szövetsége/Női Tanárok Szövetségének (National Association of Schoolmasters / Union of Women Teachers, NASUWT) kutatása szerint

négyből egy tanárt fizikailag bántalmaznak diákok legalább egyszer egy héten.

Az adatok szerint a tanárok 39 százalékát lökdösték már, 29 százalék mondta azt, hogy ütlegelték vagy rugdosták, 7 százalék szerint előfordult, hogy leköpték, míg 3 százalék azt mondta, hogy lefejelték.

A szervezet a felmérést 4900 tanár bevonásával készítette el. Egyikük azt mondta, hogy egy alkalommal egy diák kificamította a hüvelykujját, de az is előfordult, hogy a fűtőtesthez ütötték a fejét. Egy volt rugby játékos bevallása szerint a jobban védve volt a fizikai, illetve verbális támadásoktól a pályán, mint az iskolákban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!