második út

2018.04.03. 06:23

Teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

Az amerikai SpaceX cég által elindított, ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajó várhatóan szerdán ér úti céljához - közölte a NASA.

SpaceX's huge new Falcon Heavy rocket is seen at NASA's Kennedy Space Center in Florida on February 5, 2018, a day before its proposed launch on February 6. The transformational vehicle is scheduled to rise off Launch Pad 39A at NASA's Kennedy Space Center.

Forrás: AFP PHOTO

A rakéta a floridai Cape Canaveralből startolt 2,6 tonnás rakományával közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 30 perckor. Az űrállomáson dolgozó asztronauták – egy amerikai, egy orosz és egy japán – robotkar segítségével fogják majd be az űrhajót, amely körülbelül egy hónapig marad ott, majd visszatér a Földre.

A Dragonnak ez a második útja az ISS-re, az első két évvel ezelőtt volt, azóta felújították a járművet. A Falcon rakéta első fokozata szintén nem új: tavaly nyáron már használták. A SpaceX gyártotta Dragon űrhajóknak ez már a 14. útja az ISS-re.

A SpaceX már korábban is használt felújított Dragont felújított Falconnal. A cég úgy próbál spórolni a költségekkel, hogy újra felhasznál bizonyos rakétaelemeket.

Borítókép: A SpaceX Falcon rakétája

Forrás: AFP/Julian Leek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!