Higiénia

2018.05.11. 09:00

Tarol a videó a neten, amiben eltáncolják a kézmosást

A sepsiszentgyörgyi kórház május 5-én, a kézhigiénés világnapon tette közzé a videót, amelyben orvosnak öltözött táncosok a kórház egyik műtőjében táncolnak, miközben a koreográfiában a kézmosás fontosságára utalnak. A kisfilm futótűzként terjed az interneten.

A Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórház felkérésére a helybéli Tanulók Háza „One Beat” tánccsoportja és az Emlékgyár filmes csoport, térítésmentesen készítette a táncos videót – írja a maszol.ro.

A kórház igazgatója, András Nagy Róbert a portál kérdésére elmondta: az intézmény saját fórumain, eligazítókon, ellenőrzésekkor folyamatosan emlékeztetik az egészségügyi dolgozókat a kézmosás fontosságára, de szerették volna más formában is megfogalmazni ezt az üzenetet, ezért találták ki a műtőben táncolós videót.

Rámutatott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a kórházi személyzet sokszor időhiány, hanyagság vagy egyéb okok miatt nem mos kezet annyiszor és olyan módon, ahogyan kellene. A genfi oktatókórház több éve kidolgozta a helyes kézmosás öt lépését, amelyet felkarolt és ajánl az Egészségügyi Világszervezet is.

„Először nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet. Szappanozzuk be a kezünket! Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk). Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel. A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt, vagy a falra szerelt kézszárítót”

- áll a WHO ajánlásában.

A táncos koreográfiát elkészítő Molnár Enikő és tánccsoportja a helyes kézmosásnak ezt az 5 lépését mutatja be a videóban.

Borítókép forrása: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!