Brüsszelben

2021.04.17. 13:30

Szolgálaton kívüli olasz műkincsrendőrök találtak meg egy lopott római kori szobrot

A szolgálati időn kívül, egy városi séta során fedezett fel az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlegének két kiküldetésen lévő tagja egy értékes római kori szobrot egy brüsszeli régiségboltban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hivatalos kiküldetésen lévő műkincsvadászok munkájuk befejeztével, szabadidejükben sétáltak a régiségboltjairól ismert brüsszeli Sablon negyedben, amikor az egyik üzlet kirakatában felfigyeltek egy gyanús, itáliai eredetűnek tűnő márványszoborra, egy életnagyságú tógás emberre. Utánanéztek a keresett műkincsek adatbázisában, és

kiderült, hogy az I. századi fej nélküli szobrot a Róma melletti Villa Marini Dettina régészeti lelőhelyről lopták el 2011 novemberében.

Mint arról az olasz csendőrség Rómában beszámolt, a Togatus néven ismert, 100 ezer eurót érő antik szobrot az éles szemű csendőröknek köszönhetően, a belga hatóságok segítségével sikerült lefoglalni, és az már vissza is került eredeti helyére.

Az ügyben vizsgálat indult egy olasz üzletember ellen, aki spanyol álnéven csempészhette külföldre az értékes régiséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!