Királyok és Keresztek

2018.09.16. 08:59

Szent István öröksége modern képregényben újul meg

Az államalapításról szóló képregénnyel van jelen Magyarország a brüsszeli képregényfesztiválon.

Szent István király örökségéről és Szent Imre herceg életéről szóló, a keresztény magyar állam alapításának időszakát bemutató kiadvánnyal vesz részt Magyarország a hétvégi brüsszeli képregény- fesztiválon – közölte Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az igazgató elmondta, meghívásukra olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Futaki Attila, valamint Németh Levente és Mészáros János szerzőpáros, a Királyok és Keresztek című képregény rajzolója és forgatókönyvírója.

Kiemelte, a kiadvány különlegessége, hogy nem számítógépes grafika, hanem kézzel rajzolt és festett képekből áll. Érdekessége pedig, hogy a képregényhez telefonos applikáció is tartozik. A telefon kameráját bizonyos képekre irányítva megelevenedik a történet, az álló képből 3D-s animáció segítségével mozgó történetfolyam keletkezik.

Az igazgató tájékoztatása szerint, a képregény magyar és angol nyelvű kiadását francia és flamand nyelvű, Belgiumban megjelenő változatok követik hamarosan. Fontosnak nevezte, hogy újabb népszerű magyar kiadvány jelenik meg a belga piacon, valamint azt, hogy az a könyv a magyar történelemnek egy nagyon fontos, az ezer éve fennálló keresztény állam alapításának időszakát mutatja be közérthető és tetszetős formában.

A képregény rajzainak nagyított képei a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett, hétvégén nyílt kiállításon egy hónapon át megtekinthetők – tette hozzá az Vitézy Zsófia.

Belgium a képregényműfaj bölcsőjeként szeptember 14. és 16. között ad otthont Európa egyik legrangosabb rajzfilm- és képregényfesztiváljának a belga királyi palotával szemben található Parc Royalban. A több mint 10 ezer látogatót vonzó eseményen az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (EUNIC) standjánál a Nemzetközi Pavilonban, a magyar művészek képregényimprovizációs workshopot tartnak minden korosztálynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!