végig reménykedett

2017.12.15. 11:48

Súlyos igazságtalanságot tettek jóvá Rómában

Jobb később, mint soha.

Róma rehabilitálta Publius Ovidius Naso ókori költőt, akit több mint 2000 éve száműzött a városból Augustus császár.

Az olasz főváros közgyűlése csütörtöki ülésén egyhangúlag elfogadta a büntetés visszavonását. A határozatot a többségi 5 Csillag Mozgalom javasolta, hogy „jóvátegyék a súlyos igazságtalanságot”, melyet a Metamorphoses szerzője szenvedett el, amikor Kr. u. 8-ban a Fekete-tenger partján fekvő Tomisba (a mai romániai Konstancába) száműzték, ott halt meg 43-ban, élete végéig reménykedve a kegyelemben.

Hosszú út vezetett a döntésig, mely korábbi két ítéleten alapul, mindkettő felmentette a költőt. 2012-ben Ovidius szülővárosa, Sulmone (az ókori Sulmo) hozta meg egyhangúlag a felmentő határozatot és továbbította Rómának.

Az első tárgyalást 1967-ben tartották neves ókorkutatók részvételével, 2011-ben másodfokon már bírák előtt érveltek.

Az 5 Csillag Mozgalom beadványa emlékeztette a közgyűlést arra, hogy 2008-ban Firenze városa hivatalosan rehabilitálta Dante Alighieri reneszánsz költőt, akit a guelfek és ghibellinek harcának közepette 1302-ben száműztek szeretett szülővárosából.

Az Ovidiust felmentő határozat kitér arra is, hogy a döntés

„a római jog szabályain alapul, nyilvános eljárás előzte meg és a szenátusnak kellett jóváhagynia, ellentétben Augustus császár ítéletével, melyet a szabályokat megszegve hozott”.

Borítókép: Publius Ovidius Naso

AFP / Bianchetti / Leemage

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!