Kaja és kreativitás

2018.05.24. 18:20

Strapabíró spagettihidak: még mindig a magyar szerkezet a legjobb!

Maradt a magyar világcsúcs híd kategóriában az Óbudai Egyetemen rendezett Reccs tésztahídépítő világbajnokságon.

RECCS 2015

A versenyt rendező intézmény Kommunikációs és Marketing Osztálya csütörtökön közölte az MTI-vel a vébé eredményeit. Idén hat ország – Bulgária, Litvánia, Lettország, Törökország, Románia és Magyarország – mérnökhallgatói csaptak össze a Reccs tésztahídépítő világbajnokságon. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett viadalon Magyarországot az Óbudai Egyetem Bánki Kara képviselte három csapattal.

Fotó a 2017-es versenyről.

 

Az idei megmérettetésen híd kategóriában két csapat szállt versenybe: az első helyezést a Romániát képviselő csapat szerezte meg Kenny nevű tésztahídjával, amely 272,9 kilogrammos terhelést bírt el. Második helyen Bulgária csapata végzett For a few dollars more fantázianevű építményével, amely 103,1 kilogramm alatt reccsent össze.

Új világcsúcs tehát nem született, a 2013-ban felállított magyar rekordot, amely híd kategóriában született, továbbra sem tudták megdönteni. Az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata akkor olyan híddal versenyzett, amely 570,3 kilogramm terhelést bírt el. Tartó kategóriában a világcsúcsot a tavaly iráni színekben versenyző csapat tartja, Tat Makaron nevű szerkezetével, amely 666,3 kilogramm alatt reccsent össze.

A tésztahíd-építés kulisszatitkairól az Óbudai Egyetem videójából tudhatunk meg többet:

Idén tartó kategóriában indult három magyar csapat az Óbudai Egyetem Bánki Karáról. Az első helyezést az idén már török színekben versenyző Tat Makaron érdemelte ki, a szerkezet 561,4 kilogramm terhelésnél tört össze. A képzeletbeli dobogó második fokára a szintén visszatérőnek számító litván csapat állhatott, akik a tavalyihoz hasonlóan Bridge It! névre keresztelték építményüket, amely 401,4 kilogrammot bírt el.

A versenyre nevező fiatal mérnökök feladata volt, hogy olyan – legfeljebb 1 kilogramm tésztából épített, 1 méter fesztávú – hidakat és/vagy tartószerkezeteket építsenek tésztából, amelyek nagy terhelést bírnak ki a mérnöki tervezésnek, kivitelezésnek, kreativitásnak és pontosságnak köszönhetően. A tésztaépítmények teherbírását egy speciális eszközzel mérték, addig terhelve a tésztahidakat, amíg össze nem roppantak.

Az Óbudai Egyetem által 2011 óta szervezett Reccs világbajnokságon eddig 17 ország vett részt 143 csapattal. A csapatokban 308 hallgató 186 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen több mint 35 tonna terhelést bírtak el – olvasható az intézmény közleményében.

Borítókép: a 2015-ös Reccs-en készült fotó. Forrás: Óbudai Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!