kompromisszum

2020.01.07. 06:46

Sötét bevonattal látták el a műholdakat, hogy ne zavarja a csillagászokat (videó)

Tervezett „űrinternetjének” újabb 60 mini műholdját bocsátotta fel hétfőn a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

SpaceX Chief Engineer Elon Musk speaks in front of Crew Dragon cleanroom at SpaceX Headquarters in Hawthorne, California on October 10, 2019. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Yichuan Cao

Ez egy „első lépés” annak érdekében, hogy

a SpaceX kompromisszumra jusson a csillagászokkal, akik attól tartanak, hogy a cég több ezer felbocsátani tervezett szerkezete tönkreteszi a kutatásaikhoz szükséges sötét égboltot.

Az egyenként 260 kilós műholdakat szállító Falcon 9 hordozórakéta első, gyorsító fokozatát a SpaceX-nek immár negyedik alkalommal sikerült visszanyernie, a szerkezet a megszokott függőleges irányban ereszkedett alá az Atlanti-óceánon várakozó úszó platformra.

A látványos manővert a Cape Canaveral-i repülésirányítók most is megtapsolták.

Amennyiben az új műholdak sikeresen pályára állnak,

a tavaly felbocsátott 120 darabbal együtt 180-ra egészül ki a cég internetsugárzást szolgáló műholdflottájának létszáma.

A műholdhálózat kiépítése aggodalmat kelt a csillagászok körében, akik – amellett, hogy az ütközések veszélyére figyelmeztettek – arra panaszkodnak, hogy az égbolton láncolatban átvonuló fényes műholdak zavarni fogják tudományos megfigyeléseiket. Válaszul

a SpaceX sötét bevonattal látta el újabb szerkezeteit, hogy kevésbé tükröződjön rajtuk a nap fénye.

A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő, de egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink-projekthez.

Borítókép: Elon Musk, a SpaceX alapítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!