pepita pajtások

2018.06.29. 14:13

Sokat hoz a konyhára a pandák védelme

Minden szempontból megéri segíteni ezeken az állatokon.

Az állatok megóvásán túl, jelentős gazdasági haszonnal is jár a pandák védelme – derült ki a Current Biology című folyóiratban publikált tanulmányból, amely szerint az állatok megóvásáért tett erőfeszítések

10-27-szer több értéket termelnek, mint amennyibe a jelenlegi pandarezervátumok fenntartása kerül.

A kínai óriáspandák és élőhelyeik védelmét szolgáló országos projekt keretében 1990 és 2010 között megduplázták a pandák védett élőhelyeinek számát Kínában. A 2010-es évre több mint 33 ezer négyzetkilométernyi 67 pandarezervátum működött az országban, a pandák számára megfelelő élőhelyek több mint felét lefedve.

A Kínai Tudományos Akadémia alatt működő Állattani Intézet kutatója, Vej Fu-ven és kollégái szerint a pandarezervátumok számos ellátó szolgáltatást nyújtanak a helyiek számára, lehetőséget adva nekik a mezőgazdasági termelésre, az állatok legeltetésére, a vízkészletekhez való hozzáférésre, a tűzifa és a haszonnövények beszerzésére. A területek szabályozó szolgáltatásai közé tartozik az esővíz szabályozása, az üledékkezelés és a szén megkötése.

A pandák és védett élőhelyeik gazdasági értékének meghatározása érdekében a kutatók megvizsgálták a rezervátumokhoz kötődő ökoszisztéma szolgáltatásokat – ellátó, szabályozó, kulturális -, és különböző tanulmányok segítségével számszerűsítették az egyes szolgáltatások pénzbeli értékét, mindegyiknél átlagot vontak, majd kiszámolták, hogy egy hektárnyi pandarezervátum éves szinten mekkora gazdasági értékkel bír.

Eredményeik szerint 2010-re a pandákkal és a rezervátumokkal összefüggő ökoszisztéma szolgáltatások értéke 2,6-6,9 milliárd dollár között mozgott évente.

„Most már tudjuk, hogy a rezervátumok és az állatok védelme együttesen segít visszafordítani a pandák számának hanyatlását, és hogy ezek az erőfeszítések jelentős haszonnal járnak a társadalomra és a természetre nézve egyaránt”

- mondta Vej.

Hozzátette: „mindennek erős motivációként kellene szolgálnia az emberek számára, hogy továbbra is támogassák a pandák védelmére irányuló erőfeszítéseket a faj teljes regenerálódásának eléréséig”.

A szakemberek szerint az eredmények azt mutatják, hogy megéri a pandarezervátumokra, valamint más veszélyeztetett fajok védelmére is áldozni.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / clkraus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!