Irány a vörös bolygó!

2019.08.28. 07:42

Sikeresen tesztelte Mars-űrhajója prototípusát a SpaceX (videó)

Sikeresen tesztelte Starhopper nevű űrhajója prototípusát a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, amellyel a tervek szerint a jövőben embereket és ellátmányt szállítanának a Holdra és a Marsra.

Forrás: Shutterstock

A Starhoppert helyi idő szerint kedd délután indították a texasi Boca Chicában található SpaceX-létesítmény területéről – közölte Elon Musk vállalata a Twitteren.

Az eseményről a cég egy rövid videót is közzé tett, amelyen a masszív, tartály alakú, négy vezérsíkkal rendelkező űrhajót lehetett látni, amint 150 méteres magasságba emelkedik, majd alig egyperces repülést követően száz méterre indulási helyétől a földre ereszkedik.

Musk szintén a Twitteren gratulált csapatának a sikeres tesztet követően:

„Egy nap ez az űrhajó a Mars rozsdaszínű homokfelszínén fog landolni”

- írta a cégalapító.

One day Starship will land on the rusty sands of Mars pic.twitter.com/EfENYVdOzM

— Elon Musk (@elonmusk) " target="_blank">2019. augusztus 27.

A kilenc méter átmérőjű Starhopper építési munkálatai 2018 decemberében kezdődtek.

Musk már korábban felvetette a Mars benépesítésének ötletét. 2016-ban ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elérhetik a vörös bolygót. A NASA amerikai űrkutatási hivatal ugyanakkor legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!