Egyedülálló gyógymód

2019.11.28. 20:04

Saját DNS-ére épülő gyógyszerrel kezelnek egy kislányt

A kilencéves Mila Makovec egy ritka neurológiai betegséggel küzd.

MODEL RELEASED. Laboratory researcher using a light microscope to examine stem cells in a culture jar. At right are a pipette, samples and DNA (deoxyribonucleic acid) helix to illustrate genetic editing and research.

Forrás: AFP/science photo library/abo/tek image

Fotó: Science Photo Library

A világon elsőként a saját DNS-ének felhasználásával készült gyógyszerrel kezelnek egy ritka neurológiai betegséggel küzdő kislányt az Egyesült Államokban

közölte a helyi média.

Orvosai szerint a kilencéves Mila Makovec esete legalább 10 évvel lendítette előre a neurológiai betegségekre specializált gyógyszerek fejlesztését.

A The Colorado Sun című denveri hírportál cikke szerint

Mila édesanyja, Julia Vitarello lánya hároméves korában észlelte először a betegség tüneteit, majd három év alatt 100 szakembert keresett fel, de egyikük sem tudott segíteni.

Vitarello később a közösségi médiához fordult és gyűjtésbe kezdett, hogy gyógymódot találjon lánya állapotára. Ennek nyomán létrejött a Mila's Miracle Foundation (Mila Csodája Alapítvány) és 3 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

Magát a gyógyszert a Bostoni Gyermekkórház neurogenetikusa, Timothy Yu tervezte meg, aki 2017 elején vette fel a kapcsolatot Vitarellóval az után, hogy megismerte Mila történetét a Facebookon. A szakember talált egy kaliforniai gyógyszercéget, amely gyorsan le tudta gyártani a szert.

Az orvosok szerint az erőfeszítések ellenére a kislány állapota romlott a gyógyszerre várva, és nem jók a túlélési esélyei.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!