a koralltelep járőre

2018.08.31. 21:35

Robot-tengeralattjáró védheti a Nagy-korallzátonyt

A korallevő töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) levadászására és megölésére képes robot-tengeralattjárót fejlesztettek ki ausztrál kutatók a Nagy-korallzátony védelmére.

This undated handout photo received on August 31, 2018 from the Great Barrier Reef Foundation shows scientist Matthew Dunbabin with the new RangerBot on the Great Barrier Reef in northern Queensland. A robot submarine able to hunt and kill the predatory crown-of-thorns starfish devastating the Great Barrier Reef was unveiled by Australian researchers on August 31, 2018. Scientists at Queensland University of Technology (QUT) said the robot, named the RangerBot and developed with a grant from Google, would serve as a "robo reef protector" for the vast World Heritage site off Australia's northeastern coast. / AFP PHOTO / GREAT BARRIER REEF FOUNDATION / Anthony WEATE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /GREAT BARRIER REEF FOUNDATION " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Fotó: AFP

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) szakemberei a Google cég anyagi támogatásával készítették el a RangerBot névre keresztelt eszközt, amely „robotjárőrként” védené a világ legnagyobb koralltelepét.

A kutatók szerint a RangerBot, amelynek üzemideje nyolc óra, a korallzátonyok olyan szintű megfigyelését és feltérképezését teszi lehetővé, amelyre korábban nem volt lehetőség.

A robotjárőr tesztelés közben.
Fotó: Anthony Weate / AFP / GREAT BARRIER REEF FOUNDATION

„A RangerBot a világ első olyan víz alatti robotrendszere, amelyet kifejezetten a korallzátonyok környezetébe terveztek és, amely kizárólag robotlátásra támaszkodik a valós idejű navigáláshoz, az akadályok kikerülésekor és a tudományos feladatok elvégzésében” – mondta Matthew Dunbabin, az egyetem professzora a tengeralattjáró pénteki bemutatásakor.

„Ez a többfunkciós vízi drón a korallzátonyokra fenyegetést jelentő tényezők egész sorát, úgy mint a korallfehéredést, a vízminőséget, a betolakodó fajokat, a szennyezettséget és az eliszaposodást is képes folyamatosan figyelni”

- tette hozzá a szakember.

A robotjárőr képes továbbá észlelni és végezni is a korallevő töviskoronás tengericsillagokkal.

A ragadozók elpusztítására egy halálos injekciót használ, amely azonban nem jelent veszélyt a korallzátony többi lakójára nézve.

Ezek a tengericsillagok az utóbbi időkben jelentősen megszaporodtak a környezetszennyezés és a mezőgazdasági termelés következtében a nyílt vizekbe kerülő anyagok miatt. Egy kifejlett töviskoronás tengericsillag akár az egy méteres átmérőt is elérheti, és gyorsabban pusztítja a zátony korallállományát, mint ahogy az regenerálódni tudna.

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengericsillagok invázióján túl üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása, 2016-ban és 2017-ben pedig többször is tömeges korallfehéredés sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozhatott.

Borítókép: A koralltelep gyilkos robotjárőre

AFP / GREAT BARRIER REEF FOUNDATION / Anthony Weate

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!