rablás

2020.10.28. 19:30

Ritka náci egyenruhákat és fegyvereket loptak el holland múzeumokból

Augusztusban egy beeki, két hete pedig egy ossendrechti háborútörténeti múzeumban jártak betörők.

Forrás: Shutterstock

Ritka náci sisakokat, fegyvereket és egyenruhákat loptak el az elmúlt hónapokban két második világháborús hollandiai múzeumból bő 1,5 millió euró, átszámítva több mint félmilliárd forint értékben – közölte egy múzeumi szóvivő.

Augusztusban egy beeki, két hete pedig egy ossendrechti háborútörténeti múzeumban jártak betörők. A fosztogatás nyomán országosan felülvizsgálták a második világháborúra emlékező holland múzeumok biztonsági rendszabályait.

Szakértők szerint a tolvajok valószínűleg nem azért vitték el az átszámítva legalább 552 millió forintot érő náci relikviákat, hogy az interneten nyilvános árverésen bocsássák áruba azokat, mivel a fegyverek számozottak, annyira egyediek és ritkák, hogy azonnal felismerhetők.

A betörők jól felkészültek voltak és úgy tűnik, hogy magángyűjtők megrendelésére dolgoztak – mondta el Janneke Kennis, az overlooni világháborús múzeum munkatársa. Valószínűleg felmérték a terepet, listát készítettek és nagyon profi módon jártak el – tette hozzá a szakértő.

A beeki Szemtanú Háborús Múzeumba augusztusban betörő tolvajok több gépjárművel szállították el a gyűjtemény legértékesebb, mintegy 1,5 millió euróra becsült részét, egy August Segel nevű német ejtőernyős történetét elmesélő tárlat 150 kosztümös figuráját.

Az ossendrechti múzeumnak szinte a teljes gyűjteményét elvitték, SS-egyenruhákat, tőröket, sisakokat, jelképeket, sapkákat, ejtőernyőket, lőfegyvereket és távcsöveket összesen több százezer euró értékben.

A betörések után az overlooni múzeum elővigyázatosságból visszaadta tulajdonosainak a nála kölcsönben lévő kiállítási tárgyakat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!