fura rekordok

2017.10.13. 10:43

Egy rendőr házaspár is elsőként akart eljutni a csúcsra

Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik – néha addig nem is létező – rekordot akartak felállítani.

The German mountaineer Billi Bierling can be seen during a visit in her home town, Garmisch-Partenkirchen, Germany, 23 August 2017. Bierling took over the Himalayan database in Katmandu this season. Photo: Angelika Warmuth/dpa

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre, többek közt az első csúcshódító vegán vagy az első feljutó rendőrházaspár címéért – közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezető csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban.

Egyre többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idősebb volt.

Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.

Kezdetben egy kézen meg lehetett számolni a vakmerő hegymászókat, ma évente több száz fizető turista vág neki a világ legmagasabb csúcsa megmászásának.

Borítókép: Billi Bierling 2017 augusztus 23-án

Angelika Warmuth / AFP / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!