díszállatként kezdte

2019.06.07. 13:40

Rekordnagyságú teknőst talált egy győri kutya

A Holt-Marcalban talált hüllő majdnem három kilogramm, nagyobb, mint a 2105-ben Budapesten, a Naplás-tóból kifogott példány.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Fruggo

Veszettül ugatni kezdett valamit a bozótosban Rafi, a Győrben élő kutya. Amikor gazdája, Tánczos Roland megnézte, mi az, leesett az álla. Egy hatalmasra hízott, sárga fülű ékszerteknőst talált, ami valószínűleg új rekorder az itthon élő fajtársai között – számolt be róla a Kis­alföld alapján a Bors.

Tánczos Roland kutyája, Rafi találta meg a teknőst. Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina

A hátamon cipeltem haza, éreztem, hogy elég nagy, ezért megmértem. 2905 grammos, azaz csaknem háromkilós. A fellelhető adatok szerint ekkorát még nem találtak itthon – mondta a Borsnak Roland, aki maga is tart teknősöket. 2015-ben ugyanis a budapesti Naplás-tóból fogtak ki egy 2,8 kilós ékszerteknőst, és azt rekordméretűnek nevezték.

Ez a példány a kora miatt lehet ekkora. Az ékszerteknősök simán megnőhetnek ilyen nagyra, de, ugye, nem jellemző, hogy ilyen sokáig élnek távol a természetes közegüktől, ezért ritkaság egy-egy több kilós egyed – magyarázta dr. Hámori Zsolt önkormányzati állatorvos, aki hozzátette, még soha nem látott ekkora példányt.

Majdnem három kilót nyom a sárgafülű ékszerteknős Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina

Győrben sok, vélhetően megunt teknőst tesznek ki a Holt-Marcalhoz, ahol jól érzik magukat az állatok, mert van táplálék bőven. De ezt nem szabadna, mert elveszik a hazai mocsári teknősök életterét. Ezért, ha valaki talál egyet, jobb, ha beviszi egy állatkertbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!