szokatlan műtét

2018.02.06. 16:45

Pórul járt a falánk gekkó

Egy leopárdgekkó gyomrából operált ki köveket a szombathelyi állatkórház egyik orvosa.

Szombathelyen csak páran tartanak ilyen állatot, így kevés beteggel találkoznak munkájuk során – mondta a borsonline.hu. kérdésére Varjú Gábor állatorvos. „A leggyakrabban valamilyen táplálási problémájuk adódik, kalcium- vagy vitaminhiányosak. Ezt azzal magyarázzák, hogy nagyon gyenge, nem eszik rendesen.” Az állat hasának a tapintása furcsa volt, a röntgenfelvétel is igazolta, hogy valami miatt székrekedése van. Mivel a kutyáknál, macs­káknál megszokott beöntéssel nem lehetett a helyzetet megoldani, műteni kellett. A gázzal elaltatott gekkó gyomrából a körülbelül félórás beavatkozás alatt egy nagyobb és egy kisebb kavics került elő, amit nagy valószínűséggel az alomból szedett össze.

Az operáció nem volt nagyon nehéz, mert a leopárdgekkó bélrendszere elég egyszerű, de utána a hasfal bőrét varrni már különlegesebb, mint az emlősöknél, és vékonyabb varrófonalat kell használni. A gazdája azt mondta, hogy még mindig nem eszik úgy, mint előtte – magyarázta Varjú Gábor.

Az operáció egy kutya- vagy egy macskaműtét tarifájának a felébe került, de az állat értékénél többe. A budapesti Leguán díszállat-kereskedés tájékoztatása szerint egy leopárdgekkó ára 4 és 15 ezer forint között mozog, ám – miként a kereskedő fogalmazott – az összehasonlítás értelmetlen: akinek a kedvencéről van szó, az nem nézi a gyógykezelés árát.

Borítókép: leopárdgekkó (Illusztráció)

Forrás:  Shutterstock/Csakanyl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!