Megkondították a vészharangokat

2021.08.10. 17:22

Örökre elnyeli a tenger a szigetországokat, ha nem változtatunk

Az ENSZ szerint az emberiség a jelenlegi tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az éghajlatváltozás hatásainak kitett több tucat szigetország arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy mentse meg jövőjüket, amelyet a tengerek emelkedő szintje fenyeget.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága jelentésében továbbá megállapította, hogy az emberiség által előidézett klímaváltozás immár visszafordíthatatlanná vált. A globális felmelegedés miatt a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményekre lehet számítani.

A szigetországok megmentésére alakult szövetség összesen 39 országot tömörít. Közéjük tartozik Kuba, Jamaica, Pápua-Új-Guinea és a Maldív-szigetek, amely a világ legalacsonyabban fekvő országa. Diann Black-Layne, a Kis Szigetországok Szövetségének klímaügyi főtárgyalója, valamint Antigua és Barbuda nagykövete úgy fogalmazott, hogy meg kell fordítani az aktuális trendet a veszély mérséklése érdekében.

Még akkor is fél méterrel emelkedhet a tenger szintje, ha sikerül megállítani a felmelegedést 1,5 foknál – hangsúlyozta a nagykövet.

Elmondta továbbá azt is, ha a felmelegedés nem éri el a 2 fokot, akkor elkerülhető, hogy a tengerszint három métert emelkedjen hosszú távon. Ezért a szigetországok arra kérik a világ minden kormányát, hogy tegyenek jelentős lépéseket azért, hogy a párizsi klímacéloknak megfelelően 1,5 foknál ne emelkedjen jobban a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest. Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága szerint viszont 2030 körül a világ eléri ezt a szintet. Ez a becslés pedig tíz évvel korábbra számítja a határ átlépését, mint a 2018-ban végzett vizsgálatok.

Ilyen szintű felmelegedés pusztító hatással lenne az emberiségre, és sokkal gyakoribbá válnának a szélsőséges időjárási körülmények – figyelmeztettek a szakértők.

António Guterres, az ENSZ főtitkára vörös riasztásnak nevezte a dokumentumot, amely szerinte megcáfolhatatlan bizonyítékokkal igazolta a klímaváltozás ijesztő mértékét. Hozzátette, jó lenne, ha a jelentés megkondítaná a vészharangot a fosszilis energiahordozók használatával kapcsolatban.

A világ számos vezető politikusa azonnali cselekvést sürgetett a beszámoló közzétételét követően.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!