Járvány

2020.04.21. 11:00

Örökbefogadókat keres a bajba jutott Szegedi Vadaspark

Nehéz helyzetbe került a Szegedi Vadaspark. A koronavírus járvány okozta vészhelyzet, pontosabban az azzal kapcsolatos intézkedések miatt március 16. óta zárva tart az állatkert, így már bő 1 hónapja elesik fő bevételi forrásától, a jegybevételtől.

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

Fotó: Usefr

A vadasparkot más intézményekkel ellentétben nem lehet inaktiválni, az állatokat ugyanúgy kell etetni, ellátni, gyógyítani most is.

Az állatkertnek bárki segíthet azzal, ha örökbe fogadja egy-egy lakóját, legyen az törpe víziló, guyanai krokodilteju vagy a Madagaszkár rajzfilmből is ismert gyűrűsfarkú maki.

A Szegedi Vadaspark Magyarország legnagyobb területű állatkertje a maga 45 hektárjával.

Több mint 200 faj található itt, ezek harmada olyan ritka, veszélyeztetett állat, amelyet nemzetközi fajmegmentési program keretében tartanak.

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpont, itt fogadják be a legtöbb vadon sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott védett állatot. Ezek száma félezer is lehet évente.

„Az állatkert nehéz helyzetbe került azzal, hogy március 16. óta nem fogadhatja a látogatókat” – mondta Verpik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója

„Az intézmény bevételének több mint kétharmadát a jegyárak és a vállalkozási tevékenységek teszik ki. A tavasz nálunk egy kiemelt időszak, húsvétkor rendszeresen 15-20 ezer látogatónk van, ez most sajnos elmaradt.

Bár Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a támogatásáról biztosította az állatkertet a vészhelyzet alatt, hogy alapszinten tovább tudjon működni, a nonprofit cég a jelentős bevételkiesés miatt várja az állatbarátok segítségét is.”

Az állatkertnek bárki segíthet adója 1 százalékának felajánlásával vagy egy állat örökbefogadásával.

Utóbbi már régi hagyomány az állatkertek világában, amely

természetesen nem jár tartási kötelezettséggel, hanem a kedvencek tartásának támogatását jelenti.

Az érte kapott elismerő oklevél sokak számára kedves ajándék a segítség élménye mellett. Az örökbefogadás egy izgalmas ajándék is lehet. Számos esetben kapott az intézmény ezzel kapcsolatban fura kéréseket. Egy fiatalember például leánykéréssel kapcsolta össze, a hölgy pedig igent is mondott a fókák jelenlétében.

A támogatás minimális összege egyforma (magánszemélyeknél évi 7 ezer, cégeknél évi 50 ezer forint), legyen szó csupasz turkálóról vagy elefántról.

A támogatások egy kalapba kerülnek, abból azon állatok is részesülnek, amelyek kevésbé népszerűek. Egy állatot többen is örökbe fogadhatnak. Zuri, a törpe víziló 2020-ban ez idáig a legnépszerűbb az örökbe fogadók körében.

Nem csoda, hiszen az idei év nagy szenzációja, hogy ismét született kis víziló a Vadasparkban. A 2019-es évben a legtöbben pápaszemes pingvineket fogadtak örökbe.

A Madagaszkár rajzfilm hatására a gyűrűsfarkú makik is nagyon népszerűek. Bár állatkertekben gyakorinak számítanak, vadon az egyik legveszélyeztetettebb főemlős, pár ezer egyede él már csak vadon.

A csupaszpofájú tamarint kevesebben fogadták örökbe, pedig egy természetvédelmi szempontból jelentős faj, és a Vadasparkban jó eredményeket ért el a tenyésztésében.

Vannak állatok, amelyeket még nem fogadtak örökbe. Pedig sok érdekes van közöttük is, mint például a guyanai krokodilteju,

melynek takarmányozása nem kis kihívást jelent. Ugyanis ők főleg puhatestűekkel, kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. Impozáns megjelenésük, érdekes viselkedésük és a kihívásnak tekinthető tartásuk miatt kuriózumnak számítanak az állatkertek és a terraristák körében egyaránt. Talán valakinek egyszer ők is megtetszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!