na ugye

2020.07.19. 14:21

Ön fizetne 3 milliárd forintot egy kínai porcelán vázáért? (videó)

Hetvenmillió hongkongi dollárért (2,8 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby s aukciósház árverésén egy ritka 18. századi kínai porcelán váza, amely egy szekrény tetején porosodva, szabadon kószáló macskák között töltötte az elmúlt csaknem fél évszázadot.

Nicolas Chow, Chairman of Sothebys Asia, holds the Harry Garner Reticulated Vase, a lost masterpiece of Chinese porcelain produced in limited quantities between 1742 and 1743 for the Qianlong emperor, during a media preview at Sothebys in Hong Kong on June 26, 2020. - The vase is expected to fetch in excess of 70 million HKD (9.03 million USD) during its auction on July 11, Sothebys said. (Photo by Anthony WALLACE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Anthony Wallace

A Sotheby s szerint az „elveszett mestermű” egy Közép-Európában élő idős nő vidéki otthonából került elő – olvasható a CNN hírportálján.

A vázát, amelynek belső és külső fala is díszített, a Kínát több mint 60 éven át (1735-1796) irányító Csien-lung császár számára készítették 1742 körül.

A körte alakú, részben „rácsozott” díszítésű porcelán különlegessége a nyugati stílusú színezés és zománcozás. Az értékes műtárgyat egy Amszterdamban élő művészeti tanácsadó, Johan Bosch van Rosenthal fedezte fel, amikor a nyolcvanas éveiben járó nő elhívta őt az otthonába, hogy gyűjteménye értékét felbecsültesse.

Az aukciósház hivatalos YouTube-csatornáján elérhető videóban a szakember felidézi, hogy a nő otthonának egyik szobája tele volt kínai műtárgyakkal, amelyeket sok évvel korábban örökölt. „A négy macskája szabadon kószált a műtárgyak között” – mondta Van Rosenthal.

Hozzátette: a nő rámutatott egy részben aranyozott kínai vázára, amely az egyik szekrény tetején porosodott és amely nagyra becsült darab volt, mert tudta, hogy különleges és értékes.

A vázát a Sotheby s szakértői vizsgálták meg, akik

a kínai császári udvar archívumában szereplő egyik műtárgyként azonosították.

A vázát egykor a pekingi Tiltott Város részét képező Mennyei Tisztaság Palotájában őrizték és a császárt lenyűgözte a váza dizájnja.

A Sotheby s feljegyzései szerint a váza mindössze 44 fontért – ez ma körülbelül 467 ezer forintnak felelne meg – kelt el 1954-ben az aukciósház londoni fiókjában, majd még abban az évben ismét gazdát cserélt 80 fontért. A Harry Garner Hálós Vázaként (Harry Garner Reticulated Vase) ismert műtárgy arról a gyűjtőről kapta a nevét, akinek a tulajdonában volt az 1954-es aukció előtt.

A szombati árverés a Sotheby s hétnapos hongkongi tavaszi aukciósorozatának része volt: a tavalyi mutatóktól nagyjából 15 százalékkal elmaradó idei árveréssorozat összbevétele 3,22 milliárd hongkongi dollár volt.

Borítókép: a Harry Garner váza az aukción

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!