szilveszteri csoda

2019.01.03. 12:35

Nyolc évig hánykolódott az óceánon egy tinédzser jachtja

Abby Sunderland annak idején egyedül akarta körbevitorlázni a Földet Wild Eyes nevű hajóján.

US teenager Abby Sunderland stands in her 40-foot (12 metre) yacht "Wild Eyes" on Saturday June 12th near St Paul island in the Indian Ocean after she dismasted during a fierce storm on Thursday. She was rescued by a French fishing boat the "Ile de La Reunion" from the French Southern and Antartic Lands. AFP PHOTO MANDATORY CREDIT: Eric HOARAU/TAAF/AFP

Az Indiai-óceánon való nyolc évi hányódás után megtalálták a dél-ausztráliai partoknál azt a jachtot, amellyel annak idején egy amerikai tinédzser akarta körbevitorlázni a Földet.

A Wild Eyes nevű, 12 méter hosszú jachtot először szilveszter napján pillantották meg egy repülőgépről a dél-ausztráliai népszerű idegenforgalmi célpont, a Kenguru-sziget közelében. A hatóságok szerdán azonosították a felborult hajót, amelynek testét kagylók borították be.

A jachttal 2010-ben a 16 éves amerikai Abby Sunderland indult útnak, aki a legfiatalabbként akart rekordot beállítani a Föld egyedül, segítség nélküli körülvitorlázásában. A kamaszt az Indiai-óceán közepéről, az afrikai és ausztrál partoktól egyaránt 3220 kilométeres távolságra kellett kimenteni egy vihar után, amely tönkretette a hajóját.

Sunderland az ausztrál médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy hajója előkerülése sok jó és rossz emléket ébresztett fel benne, de örül, hogy újra láthatta. Hozzátette: a hajó eléggé lerobbant, de ez várható is volt ennyi idő után.

A lány Kaliforniából indult útnak 2010 januárjában, de több alkalommal is megállásra kényszerült különböző technikai problémák miatt. Öt hónapi vitorlázás után kilencméteres hullámok vetettek véget expedíciójának az Indiai-óceánon.

Vészjelzését követően egy Perthből induló repülőgép pillantotta meg a hajót és vette fel a lánnyal a kapcsolatot. Végül egy francia hajó mentette ki és vitte el a Madagaszkár melletti Réunion-szigetre.

A rekordot még abban az évben egy ausztrál tinédzser, a 16 éves Jessica Watson állította be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!