Bojkottálja Izraelt

2017.11.28. 18:13

A német rádiók nem közvetítik Roger Waters berlini koncertjeit

Nem közvetíti a német közmédia több regionális rádiója Roger Waters, a Pink Floyd együttes korábbi frontemberének júniusi berlini koncertjeit, mivel antiszemitizmussal vádolták meg, amiért a palesztinok védelmében bojkottra szólít fel Izrael ellen.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ronaldo Schemidt

A főváros térségében működő Antenne Brandenburg és Radio Berlin 88.8 bejelentette, hogy nem sugározzák Waters június 1-jére és 2-ára tervezett élő koncertfellépéseit. Mint közleményükben kifejtették: világos üzenetet akarnak küldeni ezzel a lépéssel a berlini és brandenburgi zsidó közösségnek.

Más regionális műsorszolgáltatók, köztük a Westdeutsche Rundfunk és a Norddeutsche Rundfunk is hasonló bejelentéseket tettek az utóbbi napokban a zenész helyi koncertjeivel kapcsolatban.

Waters 1965 és 1985 között volt a Pink Floyd sztárja. Számos alkalommal szólított fel fellépései során az Izrael elleni bojkottra, előfordult, hogy Dávid-csillagos, disznóalakú léggömb is szerepelt koncertjein. A bojkottért és szankciókért folytatott kampányával azt akarja elérni, hogy Izrael változtasson a palesztinokkal kapcsolatos politikáján.

Marek Lieberberg koncertszervező nevetségesnek nevezte az ARD-adók magatartását. Hangsúlyozta, hogy bár holokauszttúlélők gyermekeként ő maga is elutasítja Waters nézeteit, azokat magánvéleménynek tekinti és mint ilyet szerinte tiszteletben kell tartani.

A német közmédia Waters ellen hozott döntése nem független az utóbbi napokban fellángolt nyilatkozatháborútól sem, amelynek során Roger Waters más zenésztársaival együtt a napokban éppen Izraelben koncertező Nick Cave ellen fogalmazott meg éles kritikát.

Cave akkor egy sajtótájékoztatón a koncertjeire adott magyarázatként kifejtette: nem akart tovább engedni Watersék módszerének, ami szerinte a nyilvános megalázás. „Hirtelen nagyon fontossá vált számomra, hogy kiálljak azok ellen, akik elhallgattatnak, cenzúráznak és megszégyenítenek zenészeket” – mondta Cave, aki úgy fogalmazott, a Tel Aviv-i koncertek elvi jelentőségűek számára, azt üzeni meg általuk a világnak, hogy szereti Izraelt és az izraelieket.

Cave sajtótájékoztatójára az Izrael elleni kulturális bojkott vezéralakjai azonnal reagáltak. Brian Eno úgy fogalmazott: nehezen érthető, hogy valaki a zenészek elhallgattatásáról beszél a palesztinok ügyének ismeretében. Ezt a vádat – jelezte Eno – képtelenség előadni épp azok ellen, akik milliók brutális elhallgattatására próbálják felhívni a figyelmet.

Water reakciója is elég vitriolos volt: Nick Cave-hez fordulva csak annyit tett hozzá a történtekhez, hogy nagy tisztelettel jegyzi meg: a zenéjének cenzúrását vélelmező Cave művészi produkciójának köze sincsen ehhez a témához, ahogy az ő és Brian Eno zenéjéhez sem. De még Beethovenéhez sem – jelentette ki gúnyosan, hangsúlyosan utalva arra, hogy az Izrael elleni bojkott az ő felfogása szerint nem a zenéről, nem a cenzúráról, hanem az emberi jogokról szól.

Waters 1990. júliusi berlini fellépése világszerte hatalmas feltűnést keltett: a sztár számos meghívott vendéggel együtt a Pink Floyd The Wall című albumának számait adta elő élőben a berlini fal nyolc hónappal korábbi lebontására emlékezve.

A The Wall című stúdióalbum 1979-ben jelent meg, Alan Parker Pink Floyd: A fal című 1982-ben bemutatott filmmusicalje a lemez és Roger Waters forgatókönyve alapján készült.

Íme, egy koncertjelenet:

Borítókép: AFP PHOTO / Ronaldo Schemidt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!