Járvány

2020.04.27. 12:31

Nem jártak a repülők, vitorláshajóval mentek haza

A hétezer kilométeres utat öt hét alatt tették meg a holland diákok.

Twenty-five Dutch students celebrate as relatives cheer them upon their arrival on the sailing ship Wylde Swan at the port of Harlingen, on April 26, 2020 after a journey from the Caribbeans. - The group of students was meant to go on a cruise through the Caribbean islands with the sailing ship. But due to the measures adopted around the world to fight against the spread of the COVID-19 (the novel coronavirus) they had to sail back home. (Photo by Catrinus van der VEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: Catrinus van der VEEN / ANP / AFP

Fotó: AFP

Kétárbocos szkúnerükön érkeztek haza Hollandiába vasárnap azok a holland középiskolások, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak repülőgéppel hazatérni Karib-tengeri tanulmányútjukról.

A 14-17 éves diákok egy több hetes vitorláskurzuson vettek rész Wylde Swan nevű hajójukon, amikor március közepén kiderült, hogy nem tudnak repülővel Kubából visszatérni Európába.

Az út szervezői, köztük 12 tapasztalt tengerész és három pedagógus, úgy döntöttek, hogy átszelik hajón az Atlanti-óceánt, a hétezer kilométeres utat öt hét alatt tették meg.

„Meg kell tanulni alkalmazkodni, mivel nem volt igazán választásunk. Az első gondolatom az volt, hogyan csinálom ezt végig a nálam lévő ruhában, és van-e elég élelmiszer a hajón” – mondta az érkezésük után tartott videosajtótájékoztatón Anna Maartje, az egyik diák.

Santa Lucia szigetén töltötték fel készleteiket, ahol ruházatot is be kellett szerezniük az Atlanti-óceáni átszeléséhez. Először az Azori-szigeteken kötöttek ki, de hajójukat nem hagyhatták el.

A járvány feltartóztatását célzó hollandiai korlátozó intézkedések miatt a diákok vasárnap egyenként hagyhatták el a hajót, szüleik a kikötőben vártak, hogy hazavigyék őket.

Borítókép: így érkeztek meg a diákok április 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!